Specerijen – Plantaardige smaakstoffen

Zorg ervoor dat u in de keuken een voorraadje verse specerijen hebt. Bewaar ze goed afgesloten, op een donkere, koele plaats. Koop ze zo veel mogelijk in hele toestand; gemalen of geraspt verliezen ze sneller hun kleur en smaak. Hier volgt een greep uit de meest toegepaste specerijen.

Foelie is de gedroogde zaadmantel van de muskaatnoot. In stukjes of poeder wordt het toegepast in soepen en sauzen, bij vleesen visgerechten en als bestanddeel in koekkruiden en vleeskruiden.

Gember is de wortelstok van een plant die oorspronkelijk uit het Verre Oosten komt. De gemberwortel wordt op diverse manieren gebruikt. In verse vorm vooral in de Chinese en Japanse keuken. Wij kennen vooral de gedroogde en gemalen vorm (gemberpoeder), die wordt gebruikt in gebak en zoete gerechten. Verder is gember bij ons veel te koop in geconfijte vorm in siroop. Heel populair is deze gember geserveerd met dunne .

Kaneel is de gedroogde, lichtbruine binnenbast van de kaneelboom en is te koop als pijpjes en als poeder. Kaneel wordt vooral gebruikt in zoete gerechten, bijvoorbeeld in appelgebak. In hartige vis-, vleesen rijstschotels is kaneel echter zeker op z’n ts.

Kardasm is een kostbare specerij, die bij ons weinig wordt toegepast. Het is een van de ingrediënten van kerriepoeder.

Kerrie is een geurig en kruidig mengsel van diverse specerijen.

Kruidnagels zijn de gedroogde, ongeopende bloemknoppen van de kruidnagelboom. Kruidnagels worden veel toegepast voor het kruiden van onder meer vlees, ragoûts, soepen, sausen, marinades, rijstgerechten; in poedervorm maken ze deel uit van koekkruiden. Zeer gewaardeerd zijn kruidnagels ook in de Friese
nagelkaas.

Laurier is het gedroogde blad van de laurierboom. Laurierblaadjes maken vaak deel uit van een ‘bouquet garni’ en worden verder gebruikt in stoofschotels, soepen, marinades en bij het inmaken van augurken.

Nootmuskaat is geen noot, maar de gedroogde zaadkern van de muskaatboom. Het is bij ons in poedervorm en als hele noot verkrijgbaar. Vers geraspte nootmuskaat smaakt heerlijk over een groot aantal groen-
tegerechten.

Peper is een van de meest toegepaste specerijen. We kennen witte en zwarte peper. Verder zijn er de zogenaamde capsicum-pepers. Tot deze familie behoren de Spaanse peper (of chilipeper of lombok), de paprikapeper, de cayennepeper, de tabascopeper en de rode peper.

Piment is de gedroogde besvrucht van een tropische boom. Het wordt vooral gebruikt in koekkruiden, in Worcestershiresaus en bij worstbereiding.

Saffraan is tamelijk kostbaar. Het zijn de gedroogde stijlen en stempels van een krokussoort, diep oranje van kleur. Voor 100 g saffraan zijn zo’n 47.000 van die stempels nodig! Saffraan wordt vooral toegepast in de Middellandse-Zeekeuken, bijvoorbeeld in paella en bouillabaise.

Vanille kan in allerlei zoete gerechten worden verwerkt. De Spaanse veroveraars namen deze gedroogde en gefermenteerde zaadpeulen van een orchideesoort mee uit ZuidAmerika. De bekendste toepassingen zijn in vanille-ijs, custards en likeuren. Er bestaat tegenwoordig ook kunstmatige vanille-essence.