Spreekbeurt en werkstuk over Gambia

Gambia is het enige Afrikaanse land dat bijna volledig bestaat uit een rivier en de oevers. Talloze krokodillen leven op zijn oevers. Sommige lynxen worden vooral vereerd.
Gambia is alleen gecreëerd tijdens het koloniale tijdperk. Avonturiers, ontdekkingsreizigers en zeilers uit Europa verkenden het vruchtbare gebied rond de rivier de Gambia. Kort daarna vochten Portugees, Frans en Brits voor controle ervan. Omdat ze alleen in de rivier geïnteresseerd waren, veroverden ze alleen de kustlijn die ze konden verdedigen tegen hun kanonneerboten. Op deze manier kreeg het land zijn ongebruikelijke vorm en naam. Gambia is zo klein dat het alleen een rode lijn op de minimap heeft.

Locatie en landschappen
Gambia ligt in West-Afrika en bestaat uit een klein deel van de kustlijn rond de rivier de Gambia. Het land is bijna volledig omsloten door Senegal. Slechts een kort stukje kustlijn aan de Atlantische Oceaan opent Gambia, de toegangspoort tot de wereld. Kustwouden met palmbomen groeien nog steeds aan de kust. De rivier Gambia rijst op in de bergen van Fouta Djallon, in Guinee. Het slingert 500 km door het land naar de Atlantische Oceaan. Galerijbossen groeien op de oevers. Deze bossen worden gekenmerkt door de diversiteit en de verschillende hoogte van de bomen. De bossen worden omgetoverd tot savannegebieden. Gigantische baobab-bomen en kapokbomen groeien in de savannes.

De rivier Gambia is een dierenparadijs
Grote speldieren zoals deze olifant zijn zeldzaam geworden in Gambia. Ze werden bijna weggevaagd door de Britse koloniale heersers en lokale stropers. Maar er zijn veel bush hogs, antilopen, hyena’s en jakhalzen op komst. Tal van stokstaartjes en chimpansees leven ook in de galeriewouden. De nijlpaarden en statige Nijlmonitoren zijn zeldzaam geworden. Aan de oevers van de rivier heeft zich een vogelparadijs ontwikkeld. 540 verschillende vogelsoorten nestelen hier. Een derde is trekvogels uit Europa en Afrika. Eens werd Gambia beschouwd als de meest krokodilrijke rivier in Afrika. Maar vandaag zijn slechts een paar van de dieren in de rivier te zien. Dit is echt merkwaardig, omdat krokodillen sinds de oudheid als heilig werden beschouwd in Gambia. De Gambianen hebben iets verzonnen om hun heilige dieren te redden.

Banjul – de hoofdstad van Gambia
Banjul ligt aan de Atlantische Oceaan. Het kleine stadje met slechts 31.000 inwoners is de hoofdstad van Gambia. Tegenwoordig onthullen veel gebouwen in Europese stijl overblijfselen van het koloniale verleden. De hoge minaretten op de achtergrond zijn een teken dat dit land islamitisch is. Populair zijn de kleurrijke markten waar boeren uit het gebied hun groenten en fruit verkopen. Veel ambachtslieden bieden ook hun waren aan, zoals gesmede potten, potten en sieraden.

Volkeren en talen
In Gambia wonen de Mandinka, die zichzelf afstammelingen van het Mali-rijk noemen, evenals de Fulbe, een herdersvolk, en de Wolof, een boerenmensen. Officiële taal is Engels. Maar de Gambianen zijn polyglot, behalve Engels hoor je overal Afrikaanse talen.
Bijna alle Gambianen zijn islamitische gelovigen, slechts enkelen zijn christenen. Maar bijna allemaal behouden ze hun traditionele Afrikaanse overtuigingen. Dit omvat de voodoo-religie, die wijdverspreid is aan de westkust van Afrika. Er is vreedzame co-existentie tussen alle religies. Gambia bevordert respect voor alle culturele en traditionele waarden. De kinderen leven in grote gezinnen met maximaal 25 personen. Ze wonen in de oude traditionele ronde of vierkante hutten gemaakt van eenvoudige bakstenen. Riet of stro dienen als dakbedekking. In de meeste huizen is er geen elektriciteit en geen stromend water. Het is aan de kinderen om water te halen uit de waterstations verspreid over het dorp. De meeste meisjes moeten voor hun kleinere broers en zussen zorgen en helpen in het huishouden. De jongens verdienen met kleine baantjes iets aan het gezinsinkomen.

De Gambianen houden van muziek
Zoals in alle samenlevingen in West-Afrika speelt muziek een belangrijke rol. Vroeger werd muziek gespeeld op alle religieuze festivals en diende het de overdracht van kennis. In Gambia van de 21e eeuw houden jonge Gambianen ervan reggae te horen. De traditionele keuken van het land bestaat voornamelijk uit rijst, vis en kip. Het favoriete drankje van de lokale bevolking is palmwijn. Onderaan de pagina vind je een geweldig Gambier-recept dat gemakkelijk te bereiden is!

School en onderwijs in Gambia
Omdat dit in Gambia helaas niet vanzelfsprekend is, omdat er geen leerplicht is. Bovendien moeten hun ouders schoolgeld betalen. Schoolbezoek kost tussen de 100 en 180 euro per jaar. Veel ouders kunnen het niet betalen. Daarom gaat slechts ongeveer de helft van de kinderen naar school en velen kunnen niet lezen of schrijven. Zoals in bijna alle Afrikaanse landen, zijn de scholen georganiseerd volgens het model van de voormalige koloniale macht. Gambia was ooit een Britse kolonie, dus de school is georganiseerd volgens het Engelse schoolsysteem. Er is een kleuterschool voor de kleine kinderen. Op zevenjarige leeftijd gaan ze naar de lagere school. De klassen zijn vaak erg groot, ongeveer 60 tot 70 studenten zitten in een kamer. Om deze reden leren mensen vaak in ploegendiensten.

Plezier en games
Er is geen televisie in de meeste Gambiaanse dorpen omdat er geen elektriciteit is. Daarom moeten kinderen in hun vrije tijd inventief zijn. Ze maken hun eigen speelgoed uit draad of lege blikjes en maken ook voetballen van plastic zakken, stro en snaren, omdat voetbal hun favoriete sport is. Bij ouderen zijn de traditionele worstelwedstrijden erg populair. Wanneer de tamtams van de drummers klinken, verzamelen en juichen alle inwoners hun teams bij elkaar.

Economie
Meeste Gambianen leven van de visserij of van de landbouw. Landbouw levert niet genoeg op om alle mensen te voeden. Daarom zijn steeds meer Gambianen op zoek naar een baan in de handel, het toerisme of de administratie. Slechts enkelen vinden hier levensonderhoud. De meeste volwassenen hebben geen werk. En het gemiddelde inkomen van de beroepsbevolking is ook erg laag. Het is ongeveer 17 euro per dag. Maar je kunt gewoon een zak rijst kopen, wat vis en zelden vlees. Voor speciale aankopen zoals kleding of schoolbenodigdheden is het geld vaak niet genoeg. Aangezien er geen wettelijke ziekteverzekering is, kunnen hele gezinnen volledig verarmd raken door de ziekte van een familielid.
De industrie bestaat nauwelijks, omdat Gambia geen significante minerale rijkdommen heeft. Onlangs probeerde Gambia toeristen het land in te krijgen. De overheid hoopt meer banen in het toerisme te creëren.

De geschiedenis van Gambia
De vruchtbare oevers van de Gambia-rivier zijn al millennia bewoond. Reeds de Carthaagse Hanno the Navigator, die rond 470 voor Christus naar het westen reisde, berichtte over de rivier de Gambia. Vanaf de 8ste eeuw breidde de islam zich uit naar West-Afrika en het gebied rond Gambia werd islamitisch. Na de Arabieren verkenden Europese zeevaarders de westkust van Afrika. Al snel volgden Engelse zeilers en handelaars. De grote Engelse handelsbedrijven legden contacten met de mensen aan de westkust van Afrika. In het gebied van Gambia ontmoetten ze de Fang, ivoorjagers en handelaars. Het gebied was rijk aan landschap en beloofde een hoge opbrengst aan kostbaar hout en ivoor. Daarom begon er een race tussen Frans en Engels rond Gambia.
Op 18 februari 1965 werd Gambia onafhankelijk. De staatsvaders stichtten een constitutionele monarchie, die enkele jaren later werd omgezet in een republiek. In 1981 schudde een gewelddadige staatsgreep het land. Is het Gambia vandaag een democratisch land? President Yahya Jammeh is al vele jaren aan de macht en regeert autocratisch. De vrijheid van de pers wordt niet gerespecteerd en in 2015 werd Gambia als een seculiere staat beschouwd. Op 11 december 2015 heeft de president Gambia echter een ‘islamitische republiek’ verklaard. Hij kreeg veel kritiek voor zijn beslissing. Niemand weet op dit moment wat er verandert met de uitleg van Jammeh.