Spreekbeurt Onweer

bliksemDe krachtige stroom ontlading die bij onweer ontstaat door de spanningsverschillen tussen een wolk en de aarde, is voor mens en dier veelal dodelijk. Gebouwen worden met bliksemafleiders beveiligd: dikke koperdraden die de stroom naar de aarde afleiden zonder dat er brand ontstaat. In zijn algemeenheid kan worden gesteld dat de veiligste plaats bij onweer een huis is of een gesloten auto. In huis moet u ramen en buitendeuren sluiten. Bovendien is het aan te raden stekkers van elektrische apparatuur uit de stopcontacten te halen om bij eventuele inslag schade te vermijden.

In open veld
Over het algemeen zal de bliksem in een hoog punt inslaan en daarom worden vaak bomen getroffen. De stroom zoekt de weg van de minste weerstand en vloeit daarom meestal af door de sapstroomlaag onder de schors, waarbij de bast soms over vele meters langs de stanl wordt weggeslagen. Het zal duidelijk zijn dat schuilen onder bomen -of dit nu naaldof loofbomen zijn uit den boze is.

Indien u in het open veld door onweer wordt overvallen, moet u zich zo plat mogelijk tegen de grond drukken. Hierbij moet u zorgen dat u zich niet in de buurt van metalen voorwerpen, zoals een fiets of een draadafrastering bevindt, omdat die de stroom aantrekken.

Afstand tot ontlading
Doordat de bliksem nagenoeg op het moment van de ontlading te zien is en de donder zich voortplant met de snelheid van het geluid -340 m per seconde -kunt u een redelijke schatting maken van de afstand tussen de plaats waar u zich bevindt en de bliksem.