1. Wolken.
Als je vaak naar buiten kijkt zie je soms(vaak) wolken. Dan vraag je, je wel af wat er in de wolken zit. Ik zou het uitleggen wat er in zit. Een wolk bestaat uit waterdruppels of ijskristallen. Dat noemen we waterwolken en ijswolken. Veelgemengde wolken komen ook vaak voor. Dat is ijs en water door elkaar.
Je hebt veel verschillende wolken. Een bekende is de mist wolk. Mist zweeft heel dicht op de aarde, wolken hoeven dus niet zo hoog te zijn. Mist is een wolk met druppeltjes. Soms zie je de druppeltjes heel erg goed, maar meestal zijn het hele kleine wolken. Zo klein dat je het alleen met een microscoop ziet. Als je vroeg naar school gaat plakken veel druppeltjes aan je kleren, wenkbrauwen en je haar. Een wolk die boven zweeft is ook van waterdruppel gemaakt. Verder heb je nog cirrus wolken deze zijn witachtig flarden met een blauwe achtergrond. Omdat deze wolken zo hoog zijn bestaan ze niet uit water maar uit kristal(sneeuw/hagel).
2. Het weerbericht:
Als het journaal is geweest komt daarna altijd het weerbericht. Het weerbericht komt niet alleen op het tv maar ook op het radio en in de krant. Dit is voor sommige mensen heel belangrijk bijv. als je gaat winkelen, fietsen of je gaat een dag je naar de strand. Als je naar het strand gaat moet het natuurlijk wel lekker weer zijn. Het weerbericht is ook wel belangrijk voor de akkerbouw en landbouw.
Mogelijk ondersteunt de browser de weergave van deze afbeelding niet. Weerkaart van Nederland.
3. Verschillende soorten klimaten.
Op de aarde heb je veel verschillende klimaten. Op de noordpool en zuidpool is het erg koud maar in Afrika is het heel warm dat komt door de evenaar. De evenaar is een warmestraal die midden door de aarde straalt. Als je dicht bij de evenaar woont is het daar erg warm. Wij wonen in een koud klimaat. Maar gelukkig niet zo koud als de zuid of de noordpool. Het is daar heel koud, omdat het heel ver van de evenaar ligt. Over de hele wereld heb je andere klimaten maar door die klimaten heb je ook wel dat overal verschillende soorten die leven. De ijsbeer en de kangeroe leven niet bij ons in de wild. Dat komt door ons klimaat. Bij de ijsbeer is het koud maar bij de kangeroe is het juist warm. Je kunt niet alleen bij dieren merken dat er verschillenden klimaten zijn maar ook bij de planten en fruiten. Een paprika groeit hier in Nederland niet maar wel in een kas in Afrika. In een kas is het meestal heel warm dat komt omdat het daar helemaal dicht is en daarom groeit er daar ook veel meer dan bij ons op het platteland.
4. Wind en wat is tornado?
Er zijn veel soorten weer verschijnselen. Wind is daar één van. Het woord wind wordt altijd in het weerbericht genoemd. Veelmensen moeten weten hoe hard het gaat waaien. Bijvoorbeeld als je gaat fietsen of zeilen, maar ook voor de scheepvaart is de wind heel belangrijk. Je hebt verschillende windsnelheden, een orkaan kan wel een snelheid halen van 118 km per uur. Orkaan kracht is meestal windkracht 12 of hoger. Ook bij storm kan er hoge windsnelheden worden bereikt, deze richten veel schade. Zoals dakpannen die van de daken afwaaien, bomen breken en vallen om en nog veel meer. Een orkaan vernietigt alles zo ongeveer. Een orkaan kan wel even groot als 2 voetbalvelten zijn. Gelukkig komen ze bij ons niet voor maar wel in Noord-Amerika of Zuidoost-Azie. Dat komt omdat die landen op de evenaar liggen en dan kan dat wel voorkomen.