Spreekbeurt over poesjes

Inhoud:
1. het leven met een poes
2. mijn poesje
3. eten en drinken van een poesje
4. de geboorte van een kat
5. wat vind mijn kat fijn en wat niet
6. de tanden

poesje

1. het leven met een poes
Een poes heeft ruimte, verzorging en aandacht nodig. En daarvoor heb jij tijd, geduld en geld nodig.
Het eten is niet duur maar je moet ook denken aan de dierenarts.
Als je een poes in huis hebt kan het ook een nadeel zijn als hij/zij nog niet heeft geleerd waar zijn kattenbak is dan plast en poept die gewoon in je woonkamer.

2. mijn poesje

Mijn poesje is een baby poes tussen de 6 en de 8 weken oud. Hij kan nog geen normale eten, eten.
Onze poes ziet 100% goed en voelt 100% goed als jij met jij hand bij zijn staart komt dan gaat die meteen omkijken.

Als ons poes naar onze gordijn gaat spuit ik water op hem dan gaat die weg.

3. het eten en drinken van een kitten
Wat ongezond is voor een kat, zijn resten van het  menselijk eten, schoteltjes melk en geweekt brood. Dus het is eigenlijk gewoon beter om ze blikvoer en brokjes voor katten te geven. Je kan gewoon normaal  water geven. Als een katje jong is heeft hij drie keer per dag eten nodig, maar als hij volwassen begint te worden (ongeveer negen maanden oud) dan hoeft hij maar twee keer per dag of zelfs maar een keer per dag eten te hebben. Als een kat oud is en niet meer alle tanden heeft, krijgt hij beter drie of vier porties.

4. de geboorte van een kitten
Als een kat geboren wordt, is dat met een heleboel andere katjes. Een katje heeft ook altijd een soort vlies om zich heen als hij uit de buik komt en dat moet de moeder er af halen, anders stikt het katje. Ook heeft het katje zijn ogen dicht in het begin en kan dus niks zien. Het jonge katje kan zijn nagels niet intrekken, dat komt later pas.

5. wat vind mijn kat fijn en wat niet
De meeste katten vinden het fijn om als een baby te worden gedragen. Als je een kat wilt oppakken, moet dat eigenlijk zo . . . Dus nooit in het nekvel! Sommige katten vinden in bad gaan fijn maar de meesten niet of alleen de pootjes, dat kan ook. Alle katten vinden het fijn om geaaid of geknuffeld te worden, maar het ligt er maar aan hoe je het doet. Er zijn katten die het eng vinden als je ze een kusje op het hoofd geeft door het geluid maar als je het van jongs af aan doet, dan wennen ze er wel aan. Alle katten vinden het ook fijn om in een papieren zak of een kartonnen doos te zitten, omdat ze graag in een klein knus plekje te zitten.

6. tanden
Zijn scherpe tanden gebruikt een kat om de nek van zijn prooi mee door te bijten. De afstand tussen de hoektanden is bij katachtigen even groot als de nek van hun prooi breed is.De hoektanden van de kat passen precies tussen de nekwervels van een muis of een klein vogeltje. Met een beet drukt een kat de nekwervels van een muis of een klein vogeltje uiteen.  De nek van het diertje breekt en het is meteen dood. Een kat gebruikt zijn kiezen alleen om vlees mee los te scheuren. Hij kan er niet mee kauwen. Vleesbrokken slikt hij zo door.