Spreekbeurt over Portugal

1. Waar ligt Portugal?

de vlag van Portugal Portugal was vroeger een deel van Spanje, het land werd in 1143 onhafhankelijk en werd een koninkrijk. Portugal ligt naast Spanje en het heeft een grens van 1200 KM, Spanje ligt aan het oosten van Spanje. Aan het westkant ligt de Atlantische oceaan. Portugal ligt vanaf Nederland in het zuiden. En natuurlijk ligt Portugal in europa.

2. Hoe groot is Portugal

Portugal is ruim 2 tot 3 keer zo groot als Nederland. Portugal is verdeeld in 10 provincies: Minho, Trás-os-montes, Douro, Beira Litoral, Beira Alta, Beira Baixa, Ribatejo, Estremadura, Alentjo en nog Algarve.

3. Lissabon en Porto

Portugal PortoLissabon is de grootste stad en de hoofdstad van Portugal. Sinds de 13e eeuw is lissabon de hoofdstad van Portugal. De traag stroomt door Lissabon het is een grote rivier. Het is een van de grootste en de mooiste havens van de wereld. Naast de haven zijn heel veel oude gebouwen. Porto is ook een hele mooie stad het heette eerst APORTO.

4. Het klimaat.

Het is in de zomer best wel warm in Portugal en in de winer wordt het plaatselijk koud en plaatselijk heel erg koud. Het is in de zomer vochtig dus het is warm maar in de winter is het ook vochtig dan is het wel koud. Omdat het in de zomer warm word komen er wel 9 miljoen toeristen. En Portugal heeft ook een lange kust met als zee/oceaan de Atlantische oceaan.

5. Visserij

Er zijn wel ongeveer 30.000 vissers in heel Portugal. De Portugese vinden vissen wel best leuk en er zijn wel rivieren, haven’s en de Atlantische oceaan en daar kunnen ze heel goed vissen. Langs de kust vind je wel 17.000 vissers boten. Vis zit bij de meeste Portugezen in de menu. Ieder jaar word ere wel 250.000 ton vis gevangen 30% daarvan bestaat uit sardines een vis soort.

GEOGRAFISCHE LOCATIE
Portugal ligt in het uiterste zuidwesten van Europa en omvat ook de archipels van Madeira en de Azoren in de Atlantische Oceaan. Het Europese continent heeft een oppervlakte van 88.889 km² (218 km breed, 561 km lang, 832 km lang en heeft een gemeenschappelijke grens met Spanje van 1.215 km).

Gelegen in de Atlantische Oceaan tussen de Europese en Noord-Amerikaanse continenten, heeft de Azoren-archipel een oppervlakte van 2.355 km² en bestaat uit negen eilanden: São Miguel en Santa Maria in de oostelijke archipel, Terceira, Graciosa, São Jorge, Pico en Faial in de middelste archipel, evenals Flores en Corvo in de westelijke archipel. De verbindingen met Continentaal Portugal vinden plaats met een vliegtijd van ongeveer 2 uur per vliegtuig.

De archipel van Madeira met een oppervlakte van 741 km² ligt in de Atlantische Oceaan en ligt op ongeveer 500 km van de Afrikaanse kust en 1000 km van het Europese continent (1½ uur vliegtijd naar Lissabon). Het bestaat uit de eilanden Madeira en Porto Santo en de onbewoonde Ilhas Desertas e Ilhas Selvagens, die worden beschermd.

KLIMAAT
Het klimaat in Portugal is in elke regio heel anders en wordt beïnvloed door het landschapsprofiel, de breedtegraad en de nabijheid van de zee, wat leidt tot milde winters, vooral in de Algarve.

In de omgeving van Porto, Noord-Portugal en de regio Centro de Portugal, vooral in de gebieden nabij de Spaanse grens, zijn de winters het koudst, hoewel de temperaturen gematigd zijn in vergelijking met de rest van Europa. Af en toe valt er sneeuw, meestal in de Serra da Estrela, waar de hoogste piek van continentaal Portugal (1991m) ligt en zelfs wintersporten zoals skiën mogelijk is.

De zomers zijn heet en droog, vooral in het binnenland (in het noordoosten van de regio Trás-os-Montes en in de Alentejo). Aan de kust is de hitte matig vanwege de maritieme invloed.

In de herfst zijn er vaak zonnige dagen met milde temperaturen. Als deze in het begin van de maand november vallen, worden ze in de volksmond de “St. Martin’s Summer” genoemd, omdat op 11 11. de feestdag van deze heilige werd gevierd.

Azoren
Vanwege de zuidelijke ligging en de milde invloed van de Golfstroom wordt het klimaat op de Azoren het hele jaar door gekenmerkt door milde temperaturen.
Deze factoren hebben ook een effect op de temperatuur van de zee, die zeer aangenaam is in de winter en zomer, en maakt het mogelijk om verschillende watersporten te beoefenen.

Madeira
Het klimaat van Madeira, gekenmerkt door zijn geografische ligging en bergachtig landschap, is uitzonderlijk mild, met gemiddelde temperaturen variërend van 24 ° C in de zomer tot 19 ° C in de winter.
Ook is de temperatuur van de zee het hele jaar door zeer aangenaam vanwege de warme golfstroom: deze varieert van 18 ° C in de winter tot 22 ° C in de zomer.

BEVOLKING
Portugal heeft een bevolking van ongeveer 10 miljoen mensen.
De hoogste bevolkingsdichtheid wordt gevonden in de hoofdstad Lissabon, samen met de buitenwijken, waar in totaal ongeveer 1,9 miljoen mensen wonen. De op een na grootste stad van Portugal is Porto, gelegen in het noorden van het land.
Over het algemeen hebben de plaatsen aan de kust een hogere bevolkingsdichtheid dan die in het binnenland.

RELIGIE
Het Portugese volk is in meerderheid katholiek, maar de Portugese grondwet garandeert vrijheid van godsdienst, en daarom zijn verschillende religies in Portugal vertegenwoordigd.

TAAL
Portugees is afkomstig uit het Latijn en wordt door ongeveer 250 miljoen mensen op elk continent gesproken. Het Portugees is dus de vijfde meest gesproken taal ter wereld en de derde meest, als we alleen naar de Europese talen kijken.

De landen waarin Portugees de officiële taal is, worden over de hele wereld verspreid in Afrika (Angola, Kaapverdië, Guinee-Bissau, Mozambique en São Tomé en Príncipe), in Zuid-Amerika (Brazilië) en in Azië (in Oost-Timor, het jongste land van de Wereld), en is ook de officiële taal van de Speciale Administratieve Regio Macau van de Volksrepubliek China.