Steekwonden

Een verwonding door een steek met een mes of ander puntig voorwerp, bijvoorbeeld een fietsspaak, een breinaald of een schaar, ziet er aan de buitenkant vaak niet zo ernstig uit. Huidweefsels en dieper liggende organen kunnen echter beschadigd zijn. Daarom dient men een steekwond altijd serieus te nemen en er zo snel mogelijk een arts bij te halen.

Moet men zelf eerste hulp bieden, stelp de bloeding dan in eerste instantie door de wond van de zijkanten dicht te drukken. Gebruik een schone doek of de handen. Probeer nooit een voorwerp uit de wond te verwijderen.

Laat het gewonde lichaamsdeel op de knie rusten. Hierdoor zal de bloeding beter te stelpen zijn. Bij een vermoedelijke botbreuk mag het been in geen geval opgetild worden.

Leg vervolgens een ringverband om de wond als er iets kleins, bijvoorbeeld een naald, in steekt. Is ringverband niet bij de hand, gebruik dan een lucifersdoosje of iets dergelijks.
Leg ten slotte een schoon verbandgaasje op de wond en verbind luchtig. Bij een geïmproviseerd ringverband het verband er diagonaal omheen wikkelen om druk op de wond te voorkomen.