Stijve Nek

Pijn in de nek of stijfheid van de nekspieren kan vele oorzaken hebben. Nerveuze spanningen, een kou, zitten of liggen op de tocht of in een ongemakkelijke positie zijn de meest voorkomende.

Draag gedurende twee dagen (48 uur) een dikke das of rol een handdoek om de nek. Een warmtelamp en pijnstillers kunnen eveneens enige verlichting brengen. Ga naar een dokter als de stijve nek gepaard gaat met koorts of hoofdpijn. Vooral bij kinderen kunnen deze symptomen waarschuwingen zijn voor een meer ernstige ziekte. Vraag ook advies als een stijve nek het gevolg is van bijv. zweepslag. Zweepslag in de nek ontstaat meestal bij auto-ongelukken waarbij de inzittenden onverwachts naar voren worden geslingerd.

Medische assistentie is ook nodig als men last heeft van een scheve hals. Dit is een afwijking waarbij de spieren van nek en hals naar een kant samentrekken. Meestal is massage de aangewezen weg, maar in ernstige gevallen kan een operatie onvermijdelijk zijn. Soms is het een gevolg van artritis. In dat geval is een vroegtijdige behandeling van belang.