Stedentrip Stockholm

Stockholm heeft een ietwat ongewone ligging. De Zweedse hoofdstad is gelegen aan een uitloper van het Malarmeer. Dat meer is ongeveer 110 kilometer lang en telt talloze inhammen, baaien en eilandjes. Door een aantal kanalen is het meer verbonden met de nabijgelegen Oostzee. Stockholm ligt deels op het vasteland, deels op een paar eilandjes tussen de Oostzee en het Malarmeer. Er stroomt een groot aantal waterwegen door de stad en in dit opzicht is Stockholm wel een beetje te vergelijken met Venetie. Het oudste deel van destad ligt op het eiland Stadsholmen. Het nieuwere deel van de stad is om dat eiland heen gegroeid. Stockholm is een havenstad van grote betekenis ondanks het feit dat de haven drie maanden per jaar ontoegankelijk is door het ijs van de Oostzee. Er zijn in de stad veel industrieen, varierend van ma-chinefabrieken tot textielindustrie en van scheepsbouw tot voedingsindustrie. Desondanks is Stockholm allesbehalve een opeenstapeling van grijze en grauwe fabrieksgebouwen, rookuitbrakende fabrieksschoorstenen en almaar dezelfde flatgebouwen, zoals we dat van vele andere Europese fabriekssteden wel kennen.

De Zweden zijn erin geslaagd om de kwalijke verschijnsels die de industrie meestal met zich meebrengt naar de achtergrond te dringen. Stockholm beschikt over uitgebreide groenvoorzieningen, pleinen, tuinen, parken en sportvelden.

De stad is tevens een belangrijk onderwijscentrum en heeft een militaire academie.

Beknopte  geschiedenis:   Stockholm   is  omstreeks   1255 gesticht. Een middeleeuwse hoge beambte, Birger Jarl, bouwde op het eiland Stadsholmen een fort als bescherming tegen de zeerovers uit de Oostzee.

Stockholm – Tips voor meer dan een weekendje weg

Stockholm: oude stad Gamla Stan als attractie nr. 1 Stockholm dankt zijn aantrekkingskracht niet alleen aan het koningshuis, maar ook aan vele moderne attracties. U vult een klein boekje in – kopers van de Stockholm Card krijgen het gratis en kunnen een individueel dagelijks of wekelijks programma samenstellen uit meer dan 80 musea, tentoonstellingen en andere entertainmentopties. De stadstours op het water worden sterk aanbevolen, met een van de rondvaartboten die vertrekken vanuit Ström- en Nybrokaj. Ze maken kleinere en grotere tochten rond de binnenste eilanden van de stad, waaronder Djurgården en Gamla Stan – prachtig om te zien op de foto van Monteliusvägen op Södermalm. (Afbeelding in licentie gegeven door Mikael Damkier – stock.adobe.com). Talloze privéboten bruisen op de wateren van de stad, waarmee de stedelingen niet alleen in het weekend reizen, maar ook vaak pendelen tussen huis en werk.

Vasamuseum: bewonder het legendarische oorlogsschip van de Zweedse grootmacht in het speciaal gebouwde museum op Djurgården. Tien kleinere tentoonstellingen vormen de thematische inbedding voor iedereen die niet bekend is met de geschiedenis van het schip.

Gamla Stan: bekijk de wisseling van de wacht voor het stadspaleis en wandel dan door de gezellige oude stad. Ontdek uw persoonlijke souvenir in een van de vele winkels, bewonder het paleis van Axel Oxenstierna, het Bondesche-paleis en het Riddarhuset en beloon uzelf met een heerlijk ijsje van Café Järntorget.

Rondleiding Stockholm: laat u professioneel rondleiden! Verschillende rondleidingen kunnen geboekt worden via het bezoekerscentrum in Sergels Torg of een van de kleine informatiezenders. Hoe zit het met de enge spookwandeling? Een heerlijke food tour naar de culinaire hoogtepunten? Een stadsfoto tour met het beste uitzicht over de stad? Of de Millennium Tour naar de locaties uit de thrillertrilogie van Stieg Larsson?

ABBA Museum: sinds 2013 kun je de carrière van de meest succesvolle Zweedse band op Djurgården herbeleven. Volgens het motto “Walk in – dance out” biedt het multimediamuseum amusement, inzichten, curiosa en dans – de dansvloer staat voor u open!

Birka Viking City: de werelderfgoedlocatie in het Mälaren-meer geeft je een authentiek idee van hoe het middeleeuwse leven plaatsvond in een van de eerste steden van Zweden.