Stortbak: Kooptips

De stortbak van een toilet kan gaan ‘zweten’ als het koude water in de bak condensatie van de warme, vochtige lucht in het vertrek op het metaal of porselein van de bak tot gevolg heeft. Om vast te stellen of het vocht inderdaad een gevolg is van condensvorming en niet van een lek, kan men een kleurmiddel in de stortbak doen (inkt, gekleurde suiker, etc.). Vang na een uurtje het vocht op in een tissue. Kleurt dit dan is er sprake van een lek; zo niet, dan gaat het om condensvorming.

Hoog aangebrachte stortbak
Lekkage kan zich voordoen aan beide uiteinden van de leiding die stortbak en closetpot met elkaar verbindt.
Maak bij het lekkende punt de grote sluitmoer los met een pijptang of een waterpomptang. Omwikkel de schroefdraad van de leiding met zelfdichtend pakkingband en draai de moer weer vast.

Laag aangebrachte stortbak
Om een lek rondom een bevestigingsbout te dichten moet de stortbak leeggemaakt worden. een helper de bout zekeren met een passende sleutel of schroevedraaier en draai de moer aan de onderzijde vast. Vooral bij porselein niet te vast aandraaien; het materiaalkunnen barsten. Is het lek niet , vervang dan de pak(en).

Als de stortbak lekt bij de valpijp maak dan de bak leeg. Maak de moer los waarmee de leiding van het vlotterkraanmechanisme is aangesloten I op de wateraanvoer. de bevestigingsbouten, til de srortbak uit de beugels en leg hem op zijn kant. Schroef de bevestigingsmoer van de klepzittingpijp los en duw de zitting naar binnen. Vervang zowel de pakking onder de zitting als de tapse pakkingring aan de onderkant van de klepzittingpijp. Zet de srortbak weer op zijn plaats.

Condensvorming voorkomen

Bekleed de binnenzijde van de stortbak met schuimrubber. Snijd daartoe 12 mm dik schuimrubber op maat, maak er de benodigde gaten in. Leeg de stortbak, laat hem goed drogen en lijm het schuimrubber vervolgens op de binnenwanden met rubbercement of een siliconenlijm. Let op, dat het schuimrubber geen bewegende delen blokkeert. Laat de lijm 24 uur drogen voor de stortbak opnieuw vol te laten lopen.