Stress

Deze Engelse term wordt ook in onze taal gebruikt om emotionele spanningen zoals zorgen aan te geven. In biochemische betekenis kan het woord worden gebruikt bij allergische reacties, zoals het vrijkomen van histamine in de weefsels. Ook bij oververmoeidheid en ziekte kan stress zich voordoen.. Emotionele stress

Iedereen staat wel eens bloot aan emotionele spanningen, maar sommige mensen zijn altijd bang of zitten voortdurend te tobben. Als de spanning blijft en de betrokkene zich niet aan kan passen, kan er een psychosomatische ziekte ontstaan.

De patiënt kan hoofdpijn krijgen of stoornissen in de spijsvertering zoals darmkramp, diarree, darmzweren of colitis. Ook astma, uitslag en andere allergische symptomen kunnen zich voordoen. Pijn in de borst, stoornissen in de bloedsomloop of hartkloppingen kunnen eveneens een gevolg zijn van stress.
Zelfmedicatie is in deze gevallen gevaarlijk. Voor de behandeling is een grondige bestudering nodig van de omstandigheden waarin de patiënt verkeert. De hulp van deskundigen is vaak onontbeerlijk om de oorzaken weg te nemen.