Suikervlekken, Tabakvlekken, Tandpastavlekken, Theevlekken verdwijnen

Suikervlekken kunnen eenvoudig worden verwijderd door de stof met de vlek te spoelen in warm tot heet water, suikervlekken op meubelstof e.d. kan men enkele malen met heet water in een spons wegwrijven en daarna met een badstoffen doek min of meer droogwrijven (of met een linnen doek en warm strijkijzer droogstrijken).

Tabakvlekken in linnen (bijv. zakdoeken) kan men laten verdwijnen door ze in te wrijven met een oplossing van eigeel in wat spiritus. Een uur l.aten weken en daarna eerst met brandewijn afwrijven en vervolgens in heet water spoelen.
Tandpastavlekken verdwijnen met lauw of liever heet water als de stof de temperatuur verdragen kan.
Teer en smeerolie kan men het beste met petroleum van handen en voeten wrijven. Daarna met een goede, vette zeep de lichaamsdelen verder wassen.

Een flesje petroleum en wat watten worden met de huidige vervuiling van het zeewater steeds meer attributen die men op vakantie aan zee bij zich dient te hebben.

Theevlekken kunnen verdwijnen in een lauwwarm sopje als de vlekken niet te oud zijn. Een oplossing van water en veel citroensap of met citroenzuur 10%, zal de vlekken met succes aanpakken. Eventueel bleken met waterstofperoxyde 3%.

Tomatenvlekken verdwijnen in een lauwwarm sopje. Ook wel met water en ammonia of verdunde spiritus.

Urinevlekken kunnen bestreden worden met citroensap, blanke azijn of een oxaalzuuroplossing. Warm water waaraan een scheut ammonia is toegevoegd, ~al in de meeste gevallen eveneens de vlekken doen verdwijnen. In alle gevallen spoelen met veel water.