tafeldekken

Besteed zorg aan het tafel dekken; een goed gedekte tafel verhoogt de aantrekkelijkheid van de maaltijd. Voor een gezellige en/of feestelijke tafel is het echt niet noodzakelijk om over duur tafellinnen en serviesgoed te beschikken. Eenvoudige middelen, zorgvuldig op elkaar afgestemd wat kleur en stijl betreft, zijn dikwijls voldoende om tot een geslaagd resultaat te komen.

Tafellaken. Zorg voor een schoon en onberispelijk gestreken tafella
Borden. Zet de borden iets binnen de tafelrand en op een onderlinge afstand van 50 à 60 cm. Wie het helemaal in stijl wil doen, gebruikt onderzetborden, waarop telkens het bord met het vooren hoofdgerecht wordt geplaatst. Gewone, grote platte borden kunnen daarvoor uitstekend gebruikt worden. Leg op de onderzetborden, die tot aan het dessert op tafel blijven staan, een servetje of kleedje tegen het schuiven.
Kleine bordjes voor een broodje, de salade e.d. staan linksboven het onderzetbord.
Bestek. Het bestek dat voor de verschillende gerechten nodig is, ligt naast en boven het bord; aan weerskanten van buiten naar binnen in volgorde van gebruik (zie Bestek). ook het dienbestek niet; zorg voor voldoende opscheplepels en andere hulpmiddelen bij het serveren.
Glazen. De benodigde glazen staan rechtsboven de borden. Het aantal moet gelijk zijn aan dat van de verschillende te serveren dranken. Ze staan in een vaste volgorde: het eerst te gebruiken glas het meest rechts, het laatst te gebruiken glas het meest links. Weer links van dit rijtje staat een eventueel waterglas.
Servetten. Leg servetten, al dan niet op een speciale manier gevouwen, op of naast de borden. Het staat heel feestelijk een servet in een fraai wijnglas te draperen.
Finishing touch. Een goedgekozen tafelversiering legt ter afronding de accenten. Zorg ervoor dat een tafeldecoratie niet hinderlijk is voor de gasten; dus geen grote, hoge boeketten, maar kleine, lage bakjes. KaarsJicht draagt bij aan de sfeer; er moeten dan wel kandelaars genoeg staan zodat iedereen kan zien wat hij eet.