Tanden poetsen

mooie tanden
mooie tanden

Poets de tanden en gelijktijdig het tandvlees liefst na iedere maaltijd doch minstens tweemaal per dag. ‘s Morgens bij voorkeur nà het ontbijt (ervóór de mond spoelen) en ‘s avonds vóór het slapen gaan. Gebruik daarna geen voedsel of drank (anders dan water). Na het avondeten of lunch kan men als extraatje de tanden borstelen of goed spoelen.

Techniek van het poetsen:
Goed poetsen betekent met een niet te harde tandenborstel (met een smalle, korte borstelkap) 3 à 5 minuten borstelen met draaiende beweging aan vooren achterkant der tanden en kiezen. Een elektrische borstel plaatst men met het haar schuin tegen het tandvlees. Tandpasta is niet noodzakelijk, het kan ook met een zwakke zeezoutoplossing in water. Af en toe poetsen met citroensap houdt de tanden wit. Sommige tandpasta’s zijn schadelijk, de meeste niet aan te bevelen. Gebruikt men wel tandpasta, kies dan uit de goede merken (met fluor als het niet in het water zit). Vraag uw tandarts naar een goed merk.

Spoel na het poetsen goed met water, d.w.z. het water met kracht langs en tussen de tanden en kiezen doorpersen. Vervolgens reinigt men met een tandenstoker (tevens massage van het tandvlees) de ruimten tussen de tanden en kiezen, want de plekjes daar zijn moeilijk te bereiken met de borstel. Een goede tandenstoker is Stim U Dents. Voor jonge mensen is voor dit doel ook een draadsoort in de handel, ‘Dental floss.’ Voor grotere openingen tussen de tanden kan men een speciaal hiervoor gemaakt borsteltje op dun draad toepassen. Dit borsteltje ziet eruit als een mini-theepotreiniger. Het is aan te bevelen tussen ochtenden avond poets beurt en zeker na de lunch, het diner, het verjaarsgebakje of het bonbonnetje op kantoor, het kopje koffie of thee (met suiker) de mond te spoelen (nog beter: te borstelen èn te spoelen).

mooie tanden

Tussentijds knabbelen (tegen tandsteenvorming) op een worteltje radijs, bloemkool, harde knolof groentesoorten is niet alleen goed voor knaagdieren maar ook voor ons. En daarna… spoelen maar! Door onvoldoende verzorging van tanden en tandvlees kunnen ontstekingen ontstaan, paradentose. Ernstige ontstekingen van het tandvlees komen heel veel en op jeugdige leeftijd al voor. Ze kunnen snel leiden naar het terugtrekken van het tandvlees, ‘wegsmelten’ van het bot en uiteindelijk uitvallen der tanden.

Behandeling van het tandvlees door een tandarts is hoognodig vóór het zover is.

Geef een reactie