Tandverzorging

Hoe wordt een aanvankelijk gaaf gebit door het gebruik van suiker op den duur totaal bedorven? In de mond (het speeksel), op tanden, kiezen en op het tandvlees bevinden zich te allen tijde en bij iedereen bacteriën. Die zijn nodig als preventie tegen ziekten. Zodra door het gebruik van suiker of suiker bevattende voeding (dus stroop, honing, hagelslag, alle soorten snoep inclusief drop, pepermunt -heel gevaarlijk!) deze zoete stof bij het speeksel komt, vormen de bacteriën hiermee een kleverige tandaanslag (‘plak’ genaamd). De bacteriën in de plak produceren binnen een half uur uit de suiker een zuur dat het tandglazuur aantast (oplost!). Op den duur rotten de tanden weg.

Het gebruik van suiker dienen we dus of geheel achterwege te laten of tot een minimum te beperken (en dan wel onmiddellijk daarna de tanden te poetsen en de mond te spoelen).

Een mens heeft (buiten de voldoende aanwezige suiker in allerlei levensmiddelen, bijvoorbeeld groenten) geen toevoeging van suiker ; nodig. Een dier gebruikt ook geen suiker.

De suiker laten staan is dus noodzaak en echt niet zo moeilijk. De smaak van vele levensmiddelen wordt zonder toevoeging van suiker eerlijker en beter. Wel ànders, maar als men eraan gewend is, niet minder lekker (bovendien goed voor de lijn).

Geef een reactie