Tegels in de tuin

De gewone grijze betontegels (de zgn. stoeptegels van 30 X 30 cm) zijn uitstekend in de tuin als verharding te gebruiken, maar doen al gauw saai aan. Aardig is het om ze met ander verhardingsmateriaal af te wisselen. U kunt ze, bijvoorbeeld, in vierkantenleggen (4 of9 stuks), metdaartussen en erlangs een rij donkere klinkers, keitjes of een smalle baan grind. De tegels legt u in dit geval in dambordverband gewoon tegen elkaar. Wilt u een steviger verband, dan kunt u ze ook in halfsteensverband leggen en eventueel de gaten aan de randen opvullen met halve tegels.

Betontegels zijn ook in andere maten verkrijgbaar, waarvan 50 X 50 cm en 40 X 60 cm de meest gangbare zijn. De dikte varieert van 4 tot 8 cm. Veel toepassing Vinden de betontegels die zijn voorzien van een laag uitgewassen grind of natuursteensplit. Deze zijn in verschillende kleuren verkrijgbaar, zoals heidekleur, rood, geel of zwart. De grootte van het gebruikte grind varieert eveneens. Ze zijn goed voor een pad te gebruiken, waarbij u voor kantopsluiting gebruik kunt maken van opsluitbanden van 1 m lengte in de maten 6 X 20 cm en 10 X 20 cm. Vaak ook worden deze tegels als losse staptegels in gazons toegepast of voor de aanleg van een terras. Evenals bij de gewone betontegelleidt combinatie met ander materiaal, zoals klinkers en basaltkeitjes, dikwijls tot verrassende effecten.

Tegels opnieuw voegen

Na verloop van tijd worden voegen vaak vuil en schimmelig. Ze kunnen ook verkruimelen zodat er water tussen de tegels kan dringen.
Het is het beste de tegels in zulke gevallen opnieuw te voegen. Schraap los voegsel weg met een scherp voorwerp, bijvoorbeeld met een vijl, de punt van een oude schaar of een schroevedraaier. Haal alleen los en vies voegsel weg; laat de schone, stevige gedeelten zitten. Borstel de poeder uit de rand. Maak nieuw voegsel aan volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking -de meeste soorten moeten met water worden aangemaakt. Werk het in de voeg met een smalle spatel of met de vingers; veeg overtollig materiaal weg met een vochtige spons. Laat de voegen zeker 12 uur drogen, wrijf ze dan op met een lap jute.