Tegels zetten

Keramische tegels zijn er in vele maten, vormen, kleuren en patronen. De meest gebruikte formaten zijn 15 X 15, 10 X 20, 10 X 10 en 7~ X 15 cm. Geglazuurde tegels zijn vooral geschikt voor muren; op de vloer worden meestal matof ongeglazuurde soorten gebruikt. Bedek ongeglazuurde tegels met een waterdicht materiaal. Op uniforme oppervlakken kunnen tegels worden gebruikt die door de fabrikant al met een aantal tegelijk op een ondergrond zijn bevestigd, compleet met voegen. Het aanbrengen ervan is gemakkelijker dan het zetten van losse tegels.


Meet het te betegelen vlak nauwkeurig op, kies een bepaald formaat en vraag de leverancier naar het juiste aantal tegels. Win bij hem ook advies in over het beste kleefmiddel; de keuze ervan is afhankelijk van het type ondergrond.

Ondergrond voorbereiden
Tegels kunnen bijvoorbeeld vastgemaakt worden op cement {)f watervast multiplex. In alle gevallen moet de ondergrond vlak zijn en stevig. Een ongelijk betonoppervlak kan glad en gelijk worden gemaakt met een laagje specie. Loszittende muurbetimmeringen moeten stevig worden vastgespijkerd. Een stevige maar ongelijke ondergrond kan worden afgetimmerd met 9,5 mm dik, watervast multiplex.

Tegels zetten
De eerste rij tegels is van cruciaal belang. Een voorbeeld: de muur naast een badkuip. Trek ter hoogte van één tegel een lijn, die evenwijdig loopt met de badrand. Sla een spijkertje aan de twee uiteinden van de lijn en span er, waterpas, een ingekrijt touw tussen. het touw iets uit en laat het tegen de muur terugspringen om zo een horizontale richtlijn te krijgen. Zet vervolgens op een lat een aantal keren de breedte van een tegel uit.

Schuif die maatlat een paar keer heen en weer om het ideale beginpunt te vinden, d.w.z. een punt vanwaaruit gerekend de tegeldelen aan beide einden van de muur even groot kunnen zijn. Breng de maatverdeling van de lat over op de horizontale richtlijn. Breng vervolgens met een ingekrijt touw op al deze punten een vertikale richtlijn aan. Gebruik daarbij een schietlood.
Begin op één van deze verticale richtlijnen. Smeer het hechtmiddel met behulp van een getande troffel gelijkmatig uit over een deel van de muur. Kijk in de gebruiksaanwijzing van het hechtmiddel hoe groot het oppervlak is dat in één keer kan worden ingesmeerd. Druk de tegels voorzichtig op hun plaats. Betegel op die wijze de muur met hele tegels. De tegeldelen aan de zijkanten (en eventueel aan de bovenkant) van de muur pas op het laatst aanbrengen.

Tegels snijden
Teken het benodigde tegel deel met een watervast potlood af op de voorzijde van de tegel en haal een glassnijder langs die lijn. Leg onder de ingesneden lijn een potlood en oefen op beide tegelhelften een gelijkmatige druk uit. De tegel zal nu langs de lijn afbreken. Gebogen lijnen worden op dezelfde wijze afgetekend en aangesneden. Breek het overtollige gedeelte van de tegel voorzichtig en in stukjes af met behulp van een nijptang of een tegelsnijtang.

Voegen
Laat het hechtmiddel minstens twee dagen drogen. Haal overtollige lijm weg uit de voegen en wrijf lijm op het tegeloppervlak weg met een natte spons. Vul na het drogen de voegen met een speciale voegpasta (in poedervorm verkrijgbaar; aanlengen met water) en druk die aan met een rubber rolstrijker. Laat het voegmiddel 72 uur drogen en dek het dan af met een waterdichte siliconenlaag.

Het betegelen van een vloer
Maak met een ingekrijt touw een richtlijn op de vloer, van het midden van een deuropening naar de tegenoverliggende muur. Zet langs die lijn de tegel breedtes uit, maar laat tussen twee tegels steeds een ruimte van 1% mmo Spijker op het punt waar de laatste, hele tegel eindigt een kamerbrede lat op de vloer; ze moet met de richtlijn een hoek van 00′ maken. Zet langs de andere kamerwand een tweede lat op de vloer, die precies haaks op de eerste staat. Begin het plaatsen van de in de hoek van deze twee latten. Smeer de vloer in met het voorgeschreven hechtmiddel (geen groter oppervlak dan de gebruiksaanwijzing aangeeft) en druk de tegels voorzichtig in de lijm. Zet tussen de tegels speciale houten of kunststof wiggen (in de handel; ze kunnen vervangen worden door spijkertjes). Verwijder nu de latten en vul de resterende ruimte op met delen van tegels. Verwijder de wiggen of spijkers pas nadat de lijm minstens 24 uur heeft kunnen drogen. Voegen als boven beschreven; het voegmiddel moet wel geschikt zijn voor vloertegels.

Vervanging gebroken tegel
Haal het voegmiddel rondom een gebroken tegel weg met een plamuurmes. Sla met beitel en hamer op een hoek van de tegel tot hij barst. Breek de resten weg met de beitel. Krab het oude hechtmiddel weg met het plamuurmes en borstel het gat schoon. Smeer lijm op de achterzijde van de nieuwe tegel en zet hem in het gat; zorg dat het oppervlak gelijk komt met dat van de overige tegels. Voeg de nieuwe tegels.