Test uw huid

Een vette huid heeft meestal wijde poriën en toont een vette glans, en droge huid is fragile en heeft de neiging gauw rood te worden. Indien men wil testen of de huid vet is of droog, reinig dan eerst de huid van alle ongerechtigheden (make-up, vuil, enzovoort), wacht vervolgens enkele uren en druk dan lichtjes sigarettevloeitjes op verscheidene plekken van het gezicht (voorhoofd, neusvleugels, wang en kin). Als het eventuele vocht is opgedroogd en het vloeitje een vlek vertoont, dan is de huid vet. Een droge huid is vrijwel vlekkeloos. De vloeitjes kunnen -wat meestal het geval is op één gezicht -verschillende reacties vertonen, hetgeen betekent dat men een gemengde huid heeft zodat verschillende behandelingen vereist zijn.

Droge huid (bij gevoelige huid dezelfde behandeling)

Gebruik nooit zeep en vermijd kalkhoudend water. Was de huid ‘s morgens uitsluitend met kalkvrij, koud water. Voorzichtig drogen met een zachte handdoek. Breng een weinig vette crème aan (bijvoorbeeld: een mengsel van 10 gram witte bijenwas, 10 gram spermaceturn, 50 gram hamameliswater, 3 gram cholesterol -voor het soepel maken van de huid -en 400 gram witte vaseline, eventueel enkele druppels parfum). Verwijderen van make-up kan met een mengsel van 5 gram trithanolamine, 40 gram alcohol (90%) en 450 gram rozewater. Dit middel laat zich met warm water gemakkelijk wegwassen. Daarna kan eventueel de vette crème worden opgebracht. Voor een heel gevoelige huid: een mengsel van 60 gram zoete amandelolie, 16 gram spermacetum,8 gram witte bijenwas en 16 gram gedistilleerd water.

Vette huid

Deze huidsoort kan beter tegen wassen met water en zeep dan de droge huid, maar kies desondanks een der middelen, beschreven bij ‘Reinigingsmiddelen’. Of was af en toe met zwavelzeep. Een extra vette huid kan men ook wat ontvetten met een watje, gedrenkt in alcohol 40% of kamferspiritus. Een adstringerende (poriënsamentrekkende) lotion voor een vette huid is een mengsel van 2 gram boorzuur, 2 gram resorcine, 2 gram aluin en 100 gram alcohol 40%.

Geef een reactie