Theaternuiseum Amsterdam

Sinds 1960 is het museum gevestigd in het pand Herengracht 168. Dit grachtenhuis werd in 1638 door Philij Yîngboons gebouwd, in opdracht van Michael de Pauw. Rond 1730 liet de toenmalige dgenaresse, de weduwe Dix, iagrijpende veranderingen in het interieur aanbrengen, meer naar de smaak van haar tijd. De verzameling van het museum omvat o.a. een Prentenkabinet, waarin tekeningen en prenten worden bewaard van decor- en kostuum-ontwerpen, portretten van acteurs en actrices, toneelscenes, interieurs en exterieurs van schouwburgen en afbeeldingen met onderwerpen als commedia dell’arte, revue, kermis en circus. Daarnaast is er een verzameling schilderijen met toneelscenes uit de 17e en 18e eeuw. Een collectie miniatuurtonelen, kinder-theaters, schimmen en schuifprenten is ook in het Prentenkabinet onder-gebracht.


De kostuumafdeling bevat behalve ongeveer 500 toneel-, revue-, ballet-en operakostuums ook maskers, waaiers, parasols en andere kostuum onderdelen.

Een ander facet van het museum is de collectie maquettes: uitgewerkte decorontwerpen op schaal. in de twee benedenzalen is een kleine permanente tentoonstelling ingericht met voorwerpen uit de eigen verzameling die een bepaald aspect van de Nederlandse theater-geschiedenis belichten. Op de eerste en tweede verdieping worden wisselende tentoonstellingen gehouden över ‘het theater’ in de ruimste zin van het woord.

Herengracht 168 Amsterdam
020-235104
Openingstijden: ma t/m vr
10.00-17.00 uur, zo 11.00-17.00 uur
Toegangsprijs: