Tips vlekken verwijderen

– Houd steeds voor ogen dat ook water (lauw, warm, heet) een goed reinigingsmiddel is, hoewel hard water, dat kalkrijk is door de verbinding calcium en magnesium, witte sporen op de stoffen kan nalaten.
Zeep en hard water tezamen werken vervuilend i.p.v. reinigend.
– Hard water kan met soda worden zacht gemaakt.
– Gebruik gekookt water bij de bestrijding van vlekken.
– Wasverzachters maken het water niet zacht, maar veroorzaken een vliesje rond de vezels van de stof,zodat deze zacht aanvoelt.
– Soms zullen bepaalde vlekken ondanks het aangewende, voortreffelijke reinigingsmiddel niet verdwijnen als gevolg van de hardnekkigheid van bepaalde kleurstoffen. In die gevallen zal bleken van de vlek nodig zijn met behulp van bijvoorbeeld waterstofperoxyde 3% (nooit sterker), chloor, citroenzuurkristallen (oplossen in kokend water) bij voorkeur bij gekleurde stoffen, citroensap, blanke azijn enzovoort. De stof moet daar wel tegen kunnen en bij gekleurde stoffen is voorzichtigheid en een dunnere oplossing geboden.
– Vermijd bij het maken van een zeepsopje fosfaat-bevattende zeepsoorten, maar gebruik zachte, natuurlijke zeep.
– Pak een eenvoudige, onschuldige vlek niet aan met een sterk reinigingsmiddel, maar gebruik steeds het zachtst werkende middel eerst. Haalt dit niets uit dan het middel eerst laten uitwerken voordat men een sterker middel ter hand neemt.
De volgorde van zachtnaar sterkwerkende middelen:
1. koud-, lauw-, warmen heet water
2. koud-, lauw-, warmen heet zeepsopje
3. azijn, blank 5-10% (bleekmiddel)
4. citroenkristallen of -sap (bleekmiddel)
5. ammonia.
6. waterstofperoxyde 3% (bleekmiddel)
7. alcohol
8. aceton
9. tri.
10. spiritus
11. wasbenzine
12. terpentine

– Zo spoedig mogelijk na het ontstaan van de vlek dient deze te worden verwijderd. Hoe ouder de vlek is, hoe taaier zijn bestaan.
– Gebruik van een middel een zo gering mogelijke hoeveelheid.
– Indien u twijfelt of een stof (of de kleur) bestand is tegen het vlekkenmiddel probeer dan het middel eerst aan een zoom of naad om te zien of de stof (of kleur) wordt aangetast.
– Wrijf de vlek bij voorkeur niet, maar dep hem of klop erop met de doek waarop het middel is aangebracht.
– Het zal vaak nodig zijn de stof waaruit een vlek verwijderd is met een zeepsopje te wassen, te laten drogen en daarna te strijken (indien de stof gewassen kan worden).
– Zorg dat u zich bij het gebruik van brandbare vlekkenmiddelen, zoals benzine, in de open lucht, op het balkon of voor een open raam bevindt. En steek geen sigaret op tijdens de operatie.
– Nadat de vlek verwijderd is, is het raadzaam met een schone, droge doek zachtjes op en rond het vocht van het vlekkenmiddel te wrijven. Hierdoor worden kringen vermeden.

– Materialen ter ondersteuning van het gevecht tegen vlekken:
. spons
. badstof (handdoeken, washandjes)
. linnen, wollen, flanellen doeken
. toiletpapier, tissues, papieren zakdoekjes, vloeipapier .absorberend keukenpapier, grauw papier
. plukken watten
. poetskatoen
. borsteltjes
. kurk, vlakgom

– Gebruik voor het opbrengen van het vlekkenmiddel bij voorkeur een kleurechte of witte doek van nagenoeg dezelfde stof als die waarin de vlek zit.
-Leg steeds onder een vlek een lap badstof (bijv. oude handdoek) of enkel lagen keukenpapier. Bet dan de plek met het geijkte middel herhaaldelijk totdat de vlek verdwenen is.
-Schoonspoelen kan boven een kom gebeuren door de stof met de te spoelen plek over de rand te spannen. Het kan uiteraard ook boven een teiltje.
-Druk de vochtige stof tussen badstoffen doeken droog en zet er een warme strijkbout op. Niet bij synthetische stoffen.
-Behandelt men een vlek in gekleurde stof met een zeepsopje, voeg hier dan een scheut azijn aan toe om het afgeven van de kleur te voorkomen.
-Haal altijd eerst het vuil (vruchtvlees, groente e.d.) dat de vlek veroorzaakt met een bot mes of spatel weg.
-Druk bij het deppen met een vlekkenmiddel de draden van de stof wat uit elkaar zodat de vlek makkelijker loslaat.
En nu …overweeg bij de behandeling van iedere vlek goed waaruit die is samengesteld (jus: vet; groente, fruit: kleurstof, suiker enz.). Bewaar alle schoonmaakmiddelen op een voor kinderen onbereikbare plaats, liefst niet in de keuken. Sluit flessen goed af.
Haal geen desinfecterende zeep en andere produkten (bijv. deodorant etc.) die hexachlorofeen bevatten in huis. Ze zijn slecht voor de gezondheid. In sommige landen (bijv. Amerika) verboden.