Tips voor het uitzetten van Speurtocht

Een speurtocht kunt u op diverse manieren uitzetten. U moet er rekening mee houden voor wie u het doet: voor kinderen of volwassenen, voor zeer sportieve mensen of niet zulke ervaren lopers.
Voor kinderen is het aardig een soort puzzeltocht te maken. U brengt markeringen aan in het terrein (linten van een bepaalde kleur aan boomtakken bijvoorbeeld, welke u naderhand gemakkelijk weer kunt verwijderen) en geeft de kinderen een routebeschrijving op schrift mee. U kunt die beschrijving net zo moeilijk of cryptisch maken als u maar wilt. Verder kunt u opdrachten en vragen toevoegen.

Volwassenen vinden het vaak aantrekkelijk een ‘blinde kaart’ te krijgen, waarop op summiere wijze de route staat getekend. Eventueel met behulp van een kompas moet men dan zijn weg zoeken. Op de tekening staat een voorbeeld van zo’n routekaart.

Een paar tips:

Overtuig u ervan dat het gebied openbaar is, en dat er geen speciale toestemming nodig is voor het betreden ervan.

Doe een paar adviezen bij de route voor goed gedrag in de natuur: niet buiten de paden, geen afval achterlaten, liever geen honden meenemen en dergelijke.

Loop de route de dag tevoren zèlf nog een keer om te zien of de terreineigenaar niet toevallig een herkenningspunt (een boom, een hek e.d.) verwijderd of verplaatst heeft.
Las onderweg een rusten verversingspost in, en geef zo duidelijk mogelijk aan waar die is.