Tomaten planten en verzorgen

Plant indien mogelijk tomaten op zonnige locaties in de tuin en op huismuren. Hier zijn ze warm en beschermd tegen wind en regen. Ideaal is een overdekte plek of een tomatenhuis met een dak dat de planten van drie kanten beschermt.
Ook een cultuur in grote potten op het balkon, het terras of in de tuin is mogelijk. Tomaten houden van een diepe en warme grond, indien mogelijk met veel verrotte compost.

Tomaten Planten

Als je tomaten wilt zaaien, moet je dit in het begin van het jaar in huis doen. De zaden hebben een heldere, warme locatie nodig voor ontkieming. Het beste is een kleine kas voor de vensterbank. De vroegste plantdatum voor tomaten buitenshuis is bij goed weer begin mei. Bescherm de jonge planten maar bij late vorst, b.v. door het te bedekken met tuinvlies of stromatten, zodat ze geen koudebeschadigingen oplopen.

Tomaten verzorgen

Er zijn een paar dingen om in gedachten te houden als het gaat om tomatenverzorging. Tomaten hebben iets nodig om vast te houden. Je kunt ze op palen, roosters, een trellis of touwtjes hijsen en stuk voor stuk repareren.
Als het gaat om de verzorging van tomaten, is het belangrijk om eventuele zijscheuten die zich tussen de hoofdscheut en de takken ontwikkelen te ontspruiten. Laat de plant alleen de hoofdaandrijving of maximaal een extra krachtige zijscheut achter. Blijf scheuten aan de andere kant en oude bladeren afsnijden. Verwijder eind juli / begin augustus de plantentip zodat alle kracht beschikbaar is om het fruit te laten rijpen.

Tomaten irrigatie

Geef je tomaten regelmatig water maar niet teveel (belangrijk voor tomatenverzorging). Tomatenplanten worden het best verdragen door vochtige grond zonder wateroverlast. Mulchen (maatregel om vochtverlies op de plantgrond te minimaliseren) Bedek het oppervlak met een laag grasresten zodat de grond minder droogt en de bodemorganismen actief zijn. Zorg ervoor dat de bladeren zo min mogelijk worden bevochtigd met water tijdens het gieten.

Tomaten bevruchting

Het is echt belangrijk om tomaten te bemesten als je een goede oogst wilt hebben. De planten hebben veel energie nodig om de dikke, rode vruchten te produceren. Het is het beste om in de grond te werken bij het planten van compost of halfgerotte mest. Dit geeft je de beste resultaten in tomatenverzorging. Vier weken na het planten, kunt u zorgvuldig werken in een volledige meststof in het wortelgebied. Men verwacht ongeveer 50 gram per plant. Vier weken later is het mogelijk om opnieuw te bemesten, als er geen mest is bewerkt. Geef bij twijfel de voorkeur aan minder dan teveel te bemesten. Bij het kweken in potten is het het beste om de grond te mengen met een langzame meststof.