Vaste planten verzorgen

Omdat een vaste plant vele jaren achtereen in leven blijft, is het van belang dat hij een goede start heeft. De beste planttijd is oktober. In september spit u het bed twee steek diep en werkt u per vierkante meter een emmer tuinturf of compost in de grond. Laat zo de grond rusten. Vlak voor het planten maakt u grote kluiten fijn, trapt u de grond aan en voegt u nog twee handen kunstmest per vierkante meter toe, die u inharkt.

Het poten

Het poten van de planten kan het beste bij betrokken lucht gebeuren. U legt ze goed verdeeld in een uitgezet gedeelte van het bed uit en maakt met een plantschopje gaten die diep en ruim genoeg zijn voor het wortelgestel. Kleine, kruipende bodembedekkers, zoals artemisia.; verdeelt u in groepjes van 3-4 plantjes, die als één enkele plant worden gepoot. U zet de plant in het plantgat, spreidt de wortels en schuift de grond weer terug in het gat. Vervolgens drukt u met de vingers en met de achterkant van het schopje de grond aan. Nadat het bed is beplant, geeft u de grond nog wat lucht door er met een riek 1-2 cm diepe gaten in te prikken.

Verdere verzorging
Vaste-plantenborders houdt u met de hand vrij van onkruid. Aan het begin van het groeiseizoen en in het najaar moet de grond tussen de planten met een cultivator worden losgemaakt. In het voorjaar brengt u tussen de planten een laag organisch materiaal aan, die het vocht vasthoudt, voedsel levert en het onkruid onderdrukt. Verwelkte bloemen moeten met stengel en al worden weggenomen.