Veilig gereedschap

Bijna alle ongelukken bij het doe-het-zelven gebeuren door onoplettendheid of onveilig gereedschap, bijvoorbeeld met een stanleymes werken zonder werkhandschoenen te dragen of een lamp wordt opgehangen met behulp van een gammele, wiebelige trap. Goed gereedschap en de nodige voorzorgsmaatregelen zijn het halve werk.

Wie moe of gehaast is, kan beter ophouden met klussen, omdat juist dan de meeste ongelukken gebeuren. Houd er de volle aandacht bij en stop als dat niet lukt. Zet voor calamiteiten een verbanddoos in de werkruimte.

Een hobbyruimte moet goed verlicht zijn en goed geventileerd. Beperk afleidingen (inclusief mensen en huisdieren) tot een minimum; als een stuk gereedschap uitschiet, mogen er geen ongelukken gebeuren doordat iemand te dicht in de buurt staat.

Wat de kleding betreft: die mag niet zo slobberig zijn dat deze ergens achter kan blijven haken. Bind lang haar bij elkaar, doe sieraden af (ook de trouwring) en bescherm de ogen en oren.

Plan het werk van tevoren, bedenk welke onderdelen gevaarlijk kunnen zijn. Klem werkstukken zo veel mogelijk vast, zodat beide handen vrij zijn voor het karwei en het gereedschap.

Haal elektrisch gereedschap tussen karweitjes door uit het stopcontact en leg het veilig weg. Haal het ook uit het stopcontact alvorens iets aan messen, boren of hulpstukken te
veranderen.

Bezuinig niet bij de aanschaf van gereedschap, vraag advies bij de aanschaf. Zo moet elektrisch gereedschap een KEMA-keur hebben, anders is het niet veilig.

Wie meer wil weten over veiligheid kan terecht in Amsterdam bij de Stichting Consument en Veiligheid. Deze stichting geeft verschillende gratis brochures uit met nuttige veiligheidstips.