Veilig rijden met aanhanger

Het rijden met een aanhanger zal u geen problemen opleveren als u een aantal regels in acht neemt. Belangrijk is dat u uzelf vertrouwd maakt met uw combinatie. Onderneem eerst een aantal oefenritten, voordat u een lange vakantietocht gaat maken. Zorg dat u daarbij ook een helling, bijvoorbeeld een brug, op en af moet rijden. Gebruik bij de afdaling het remvermogen van de motor en schakel dus tijdig terug. Kies voor een rustige rijstijl en anticipeer nog meer dan u al bij normaal rijden doet. Oefen vooral ook het achteruitrijden. Het principe hierbij is dat als u het stuur naar links draait de aanhanger naar rechts zwaait en andersom. Rijd langzaam achteruit; meestal kunt u de richting van de aanhanger dan zonder veel moeite corrigeren door bijsturen. Gaat het niet goed, rijd dan weer even vooruit, zet de combinatie goed recht en herhaal de manoeuvre.

Controleer voor het wegrijden:

1. verlichting;
2. of er geen kabels, steunpootjes en dergelijke over de grond slepen;
3. of de parkeerrem los is;
4. bevestiging van de hulpkoppeling;
5. bandenspanning;
6. stand van de spiegels.

Denk erom dat u met een aanhangwagen op vierbaanswegen nooit verder links dan op de tweede rijbaan mag rijden.

Heeft de versnellingsbak een parkeerstand (bij een automatische versnellingsbak of een diesel), trek dan eerst de handrem aan voordat u de parkeerstand gebruikt. Anders kan het door de druk van de aanhanger soms moeilijk zijn de versnelling weer uit de parkeerstand te zetten.

Rijsnelheid met aanhanger

In Nederland mag u met aanhangwagen nooit harder rijden dan 80 km per uur. In het buitenland lopen de maximum snelheden sterk uiteen, van 56 km per uur op elk wegtype in Ierland, tot 130 km per uur op de Franse tolwegen (bij goed weer). Vraag hierover informatie bij verkeersbureau of ANWB.

Beladen van de aanhanger Laad de aanhangwagen aan de voorzijde zwaarder dan aan de achterzijde en zorg dat het gewicht over de breedte gelijkmatig is verdeeld.

Slingerende aanhanger

Als de oorzaak ervan niet is terug te voeren tot een technische onvolkomenheid of een verkeerde laadwijze, zoek het dan in uw rijstijl. Rem af en bedenk dat het slingeren daarbij eerst zal toenemen.