Veiligheidsslot

Een (voor)deur is pas echt tegen inbraak beveiligd indien ze is voorzien van drie sloten, op minstens 30 cm van elkaar aangebracht. Een ervan is doorgaans al ingebouwd in het aanwezige hangen sluitwerk. Aan dit standaardslot kan men zelf, in iedere gewenste combinatie, additionele sloten toevoegen. Van deze extra sloten dient er bij voorkeur één boven en één beneden het bestaande slot te worden aangebracht.

Soorten sloten
Er zijn allerlei veiligheidssloten beschikbaar. Een bekend type is het knopslot. Het wordt in de deur ingelaten en heeft een stevige grendel die past in een houder in het kozijn.

Het nachtslot wordt aan de binnenzijde op de deur geplaatst en heeft een schoot die in een op het kozijn gemonteerde sluitkast valt. Afsluitbare nachtsloten hebben een cilinder die vanaf de buitenkant met een sleutel is af te sluiten.

Het minder algemene espagnoletslot wordt eveneens aan de binnenzijde op de deur gemonteerd. Meestal is het voorzien van een dubbele sluitstaaf die aan beide kanten van de deur in een beugel schuift. Sommige uitvoeringen zijn van buitenaf af te
sluiten.

Vraag bij de aanschaf van een slot advies bij een speciaalzaak.