Ventilatoren

Maak een ventilator die in gebruik is iedere twee weken schoon met het platte hulpstuk van een stofzuiger. Reinig de ventilator bladen, het rooster en andere uitwendige delen regelmatig met spons en reinigingsmiddel. Als de gebruiksaanwijzing dat voorschrijft, druppel dan af en toe wat (lichte) olie in het smeergat van de motor.

Als een ventilator rammelt, draai dan de schroeven van de beschermkap of het rooster aan. Een hinderlijk snorren kan erop wijzen, dat een van de metalen ventilatiebladen verbogen is. Steek een potlood door het rooster en houd het zo, dat de rand van een blad de punt net aanraakt. Draai de bladen met de hand rond en controleer of ze in één lijn liggen. Probeer het blad met de hand recht te buigen. Lukt dit niet, vervang dan de bladen.

Ventilatorblad vervangen
Verwijder het rooster of de beschermkap. Maak met een schroevedraaier of inbussleutel de bevestigingsschroef los en verwijder de bladen met naaf en al. Installeer een nieuwe set bladen en draai de schroef weer vast. Plastic bladen zijn meestal bevestigd met een moertje. Controleer of de bladen met elkaar in één lijn liggen.

Als een (tafel)ventilator niet heen en weer beweegt, draai dan de schroef aan die deze beweging controleert. Helpt dit niet, haal de ventilator dan uit het stopcontact en draai hem met de hand. Is er geen weerstand dan is de overbrenging versleten en moet de ventilator in reparatie. Dat moet ook als de stop regelmatig doorslaat of de ventilator onder stroom staat.