Verf verwijderen

Verwijder afbladderende of gebarsten verf op kleine vlakken met behulp van een afsteekmes, een Skarstenschraper of een verfkrabber.

Gebruik voor grotere oppervlakken een vlakschuurmachine, eerst met grof, daarna met middenfijn en fijn schuurpapier. Werk niet met de schuurschijf van een boormachine; deze kan cirkelvormige sporen achterlaten die heel moeilijk zijn weg te werken.

Verwijder afschilferende verf van een metalen oppervlak met een staalborstel of het staalborstelhulpstuk vaneen boormachine.

Dikke lagen oude verf op een groot oppervlak kunnen worden verwijderd met een verfbrander met vlamverspreider. Laat de vlam op een
afstand van een paar centimeter even over de verf spelen tot deze zacht wordt. Schraap de verflaag dan weg met een afsteekmes of verfkrabber. Dat het hout daarbij iets geblakerd wordt, is normaal; voorkom echter dat het verkoolt.

Als het gebruik van een verfbrander te riskant lijkt, huur dan een elektrische verftrabber (met ingebouwd verwarmingselement). Hoe hoger het wattage, hoe sneller dit instrument werkt. Houd de kop van de krabber op de verf tot deze gaat sissen; schraap de laag dan weg met de ingebouwde krabber of met een afsteekmes.

Na het verwijderen van de verf het oppervlak gladschuren, gronden en ten slotte aflakken.
Is het de bedoeling dat de natuurlijke tekening van het hout zichtbaar blijft, dan is het beter de oude verflaag afte bijten. Afbijten is ook de enige methode om oude verf te verwijderen uit groeven en dergelijke.