Verfspuiten – Schilderen met airlessof compressorspuit

Een zogenaamde airless verfspuit (een verfuouder met een elektrische pomp) of zelfs het spuithulpstuk van sommige typen stofzuigers is uitstekend geschikt voor kleiner spuitwerk binnenshuis. Voor het schilderen van buitenwerk kan men beter een compressorspuit huren: een verfspuit die met een slang is aangesloten op een compressor. Er zijn ook systemen, die een tussenvorm van beide typen zijn. Zorg er in elk geval voor dat het gekozen model het werk aan kan en het juiste mondstuk heeft. Voor klein werk kan men het beste een verfspuitbus gebruiken. Schud ze zorgvuldig vóór gebruik.

Plak en/of dek de omgeving van het te spuiten oppervlak zorgvuldig af met pakpapier, oude kranten en plakband of (voor grotere vlakken) met plasticfolie. Stel een voorwerp bij voorkeur zo op, dat het tijdens het spuiten niet gedraaid hoeft te worden (bijv. door het op te hangen). Zorg in dat geval voor een verplaatsbare verfopvang.

Verdun de verf zo nodig tot hij de juiste dikte heeft om te spuiten. Zeef hem eventueel door een oude nylonkous om klonters te verwijderen. Richt het mondstuk recht op het te spuiten oppervlak, op een afstand van 15 tot 30 cm. Beweeg de spuit heen en weer, maar bewaar steeds dezelfde afstand. Maak ‘slagen’ van niet meer dan 1 m en laat die elkaar enigszins overlappen. Beweeg de spuit gelijkmatig. Begin net iets buiten de rand van een oppervlak met spuiten en ga ook aan het eind van een slag iets over de rand heen.

Probeer de spuit en spuitbewegingen eerst uit op een stuk karton, om de juiste afstand en de kegelbreedte vast te stellen. Hoe groter het te spuiten vlak, hoe breder de vezegel moet zijn.
Spuit onmiddellijk na gebruik terpentine of water door het mondstuk, afuankelijk van de verfsoort. Leeg het reservoir door de spuit op zijn kop te houden en te spuiten tot er geen verf meer naar buiten komt.