Verfstoffen

Moderne, synthetische verfstoffen zijn gemakkelijk in het gebruik, meestal kleurecht en verkrijgbaar in een groot aantal kleuren. Natuurprodukten zijn moeilijker aan te maken en te verwerken, maar zorgen wel voor verfijnde tinten. Het gebeurt maar zelden dat u precies dezelfde kleur kunt namaken, zelfs als u hetzelfde recept volgt: de groei van de planten en de periode waarin u ze plukt zorgen voor verschillende nuances.

Voor de beste absorptie en de hoogste kleurechtheid moeten de meeste verfstoffen in heet water worden verwerkt. Er zijn ook speciale koudwaterverven voor batik en voor wol, zodat deze stoffen bij het verven niet krimpen. Koudwaterverf kan echter alleen maar gebruikt worden bij dierlijke en plantaardige vezels, zoals wol, katoen, linnen, zijde en rayon.

Natuurlijke verfstoffen
Veel bloemen, bladeren, schors, bessen, noten en wortels bevatten kleurstoffen, vooral de soorten die gemakkelijk afgeven. De meeste bloemen leveren een bruine of gele verfstof, ongeacht de kleur van de bloem. In volgroeide planten zitten de beste kleurstoffen. Pluk de bloemen als ze net open zijn, de bessen als ze rijp zijn en verzamel de noten als ze net zijn gevallen. De sterkste kleurstoffen komen uit vers materiaal, maar ook gedroogde planten kunnen gebruikt worden. Laat schors ten minste een week weken voor het gekookt wordt.

Doe de planten in een roestvrij stalen of geëmailleerde pan met ruim zacht water (neem regenwater of gedestilleerd water). Kook ze lang genoeg (dat is voor alle planten verschillend), haal de planten eruit en voeg zoveel zacht water aan de vloeistoftoe dat de stof helemaal ondergedompeld is.

Spoel de stof na afkoeling van het verfbad net zo lang tot het spoelwater helder blijft.

De volgende aanwijzingen gelden voor het verven van 1 kg stof of garen. Voor helder lichtgroen laat u 50 I stengels en bloemen van de peen (Daucus carota) een half uur sudderen. Bewerk het weefsel met een beitsmiddel; laat het een half uur zachtjes in het verfbad koken.

Om een zachtgele kleurstof te maken gebruikt u gele uieschillen. Bewaar de schillen in een zak in de koelkast tot u er 1/2 kg van hebt. Kook ze 1 1/2uur; zeef de schillen uit het nat. Laat het weefsel of garen 1 uur zachtjes in de verfstof koken.