Verfvlekken verwijderen

Vaselinevlekken verwijderen: kan men, na zoveel mogelijk de vaseline te hebben weggekrabd met een bot mes, tussen absorberend papier met een hete strijkbout strijken. Steeds het papier verplaatsen totdat het papier geen vet meer opneemt. Het resterende vlekje met terpentine of tri wegwrijven.

Verfvlekken verwijderen: zullen door veel en geduldig met terpentine en benzine over de materie te wrijven verdwijnen. Een oud middel is: het goed deppen in een oplossing van gelijke delen geest van salmiak en terpentine en een scheutje blanke azijn. Dit middel kan ook worden toegepast op oude vlekken.

Waterverfvlekken verwijderen: kunnen met benzine (uiteraard ook met terpentine) weggehaald worden.

Bij oudere vlekken wordt aanbevolen de vlekken met boter of groene zeep in te smeren en een etmaal te laten weken. Daarna de boter of groene zeep wegschrapen en de vlek met terpentine of tri wegwrijven.

Muurverfvlekken verwijderen: vliegen weg met lauw water of een lauw sopje.
Vetvlekken verwijderen: op linnen kan men evenals kaarsvet met een warm strijkijzer en absorberend papier bijna geheel verwijderen. Vroeger strooide men kalkpoeder of krijtpoeder op een vlek in linnengoed en zette daarop een warme strijkbout. Het middel hielp goed. In de meeste gevallen moet men de vlek behandelen met wasbenzine. Vetvlekken in katoen laat men enkele uren weken in afgeroomde melk. Daarna uitspoelen.

Vetvlekken verwijderen: in wol en lakense stof moet men eerst borstelen met een fijn borsteltje en een mengsel van 1 deel geest van salmiak en 8 delen water. Men kan de vlek ook licht wrijven met het mengsel op ruwe badstof.

Men kan ook wasbenzine toepassen, maar houd dan aan de andere kant van de stof een dikke, schone doek of vloeipapier dat de benzine + het vuil opvangt. Met een mengsel van 25 gram boraxpoeder in een halve liter kokend water opgelost (en afgekoeld) kan men de vlekken verjagen.

Jaskragen door hoofdhaar vet geworden kan men als volgt behandelen: bestrijk de vette delen met hete vislijm en laat die zes uur inweken. Doe er daarna een warme brij op van groene zeep. Weer zes uur later borstelt men zowel de vislijm als de zeep weg met een steeds opnieuw in brandewijn gedoopte borstel.