Verstopte neus

De neus raakt vaak verstopt tijdens en na de ontsteking van de neusslijmvliezen. Men moet vaak voortdurend zijn neus snuiten als gevolg van verkoudheid, griep, sinusitus of een allergie zoals hooikoorts en soms astma: Wie een verstopte neus heeft, verliest bijna altijd zijn reukvermogen. In de meeste gevallen is zowel de verstopping als het verlies van de reuk van tijdelijke aard.

Bij een kind kunnen opgezette amandelen neusverstoppingen veroorzaken; het ademt dan vaak alleen door de mond. Als dit aanhoudt, zal de dokter meestal aanraden de amandelen te laten knippen. Slijmerige groeisels, poliepen genaamd, kunnen de neus ook blokkeren. Ze kunnen via een eenvoudige ingreep worden weggenomen.
Inhaleermiddelen kunnen bij een verstopte neus verlichting brengen. Ze doen evenwel weinig aan de feitelijke oorzaak. Deze moet door een arts worden behandeld.

Neusverkoudheid
Onschuldig, maar lastig Neusverkoudheid is een tamelijk onschuldige, maar vaak lastige aandoening die soms moeilijk is te genezen. Men heeft er bijna altijd enkele dagen last van bij infecties van de neus of de bijholten. Snuiten en toedienen van neusdruppels kunnen helpen, maar als neusdruppels langer dan tien dagen gebruikt worden, veroorzaken ze vaak opnieuw neusverkoudheid. De hulp van een arts is geboden als de verstopping langer dan twee tot vier weken duurt of als de neusafscheiding bloedsporen vertoont.