Verven

Moderne materialen en gereedschappen zorgen ervoor, dat het verven van muren en plafonds ook de leek meestal bij de eerste poging al goed lukt.

Als u vindt, dat een nieuwe verfbeurt ook uw woning goed zou doen, kunt u ook zonder ‘vakopleiding’ gerust aan zo’n karwei beginnen.

Voor u aan de nieuwe verfbeurt begint, moet u de vloer met plasticfolie afdekken, die u met plakband aan de plint vast-hecht. Ieder schilderkarwei begint ermee, dat het te schilderen oppervlak schoongemaakt en eventueel glad bijgewerkt wordt. Krassen worden dichtgeverfd of met latexplamuur bijgewerkt, die dun wordt opgebracht. Diepere krassen in pleisterwerk of muur vult men met universeel vulmiddel bijv. Flexofill.

Voor het gronden kan men aan de verf maximaal een vijfde van de hoeveelheid aan water toevoegen. Dit geldt ook voor lijm-, dispersie-, latex- en acrylverven. Bij dekverf is dit hoog-stens tien procent en het beste neemt men hier onverdunde verf. Voor de tweede deklaag (bij lichte, op basis van wit gemengde, verf is een laag veelal voldoende) met men onver­dunde verf nemen.
Als vuistregel geldt, dat men zowel bij het gronden als bij dekkende verven ongeveer 3A liter strijkklare verf per m2 nodig heeft.

Ook moet men altijd nat in nat schilderen, anders krijgt men onvermijdelijk lelijke strepen. Daarom moet men een wand ook in een keer achter elkaar afschilderen. Voor u aan het eigenlijke schilderwerk begint, moeten water-, roest- en nicotinevlekken en roetachtige plekken met isolatie-vernis of watervrije muurverf worden weggestreken. Anders kunnen deze plekken weer door de nieuwe verf zichtbaar worden.
Vooral op het plafond, maar ook op de muren zijn vaak kleine haarscheurtjes in het stukadoorswerk zichtbaar. Deze strijkt u tevoren met verdunde latexplamuur dicht. Gebruik daarvoor een wat grotere kwast. De plamuur moet daarbij zo smeui’g zijn als tandpasta!

Het is beter, voordat de nieuwe verf wordt aangebracht, oude lagen lak of olieverf te verwijderen. Daarvoor neemt men een afbijtmiddel, dat met de kwast wordt opgebracht. Houdt u hierbij aan de gebruiksaanwijzing van de fabrikant! Ter bescherming van uw handen rubber handschoenen dragen. Wanden of plafonds van hout of spaander plaat moet u drie-maal verven. Eerst met een kleurloze dekkende grondverf, die verkleuringen of vuile plekken in het hout afdekt. Met deze soort grondverf kunt u ook snel niet helemaal veegvaste verflagen of slechte pleisterlagen fixeren. Om een kleur nauwkeurig te mengen, probeert men kleinere hoeveelheden verf op een stuk rauhfaserbehang uit.

Als grondregel geldt: eerst de hoofdkleuren mengen, dan wit bijvoegen.
Om vast te stellen of men een kleur goed heeft getroffen, moet men de aangebrachte verflaag laten drogen, omdat de kleuren nog kunnen veranderen. Sommige worden donkerder, andere lichter. Een goed hulpmiddel hierbij is een fohn!

Vlekkerige of streperige verfvlakken zijn niet mooi. Daarom moet verf bij het mengen goed geroerd worden. Het beste doet u dit met een verfroer staaf, die u in een boormachine heeft vastgezet.
Hoeken van vertrekken met een rechte kwast ‘voor verven‘. Zijn plafond en muren verschillend van kleur, dan mag er slechts weinig plafond verf op de wand komen! De wandverf wordt echter 5 mm op het plafond gestreken. Het schilderen van het plafond kan men gemakkelijker maken door de roller op een steel te zetten. De rol goed uitdrukken op de zeef en dan langzaam rollen. Zet wel wat op uw hoofd! De wanden worden, nadat de hoeken zijn voorgetrokken, eerst slechts in een richting geverfd: nl. van boven naar beneden. Om de verf gelijkmatig over het oppervlak van de wand te verdelen, wordt de tweede keer dwars gestreken. Vakmensen noemen dit gekruist schilderen.

Tenslotte wordt de verf met de roller nog eenmaal in de oorspronkelijke richting van boven naar beneden over de wand verdeeld.

Voor de grondverflaag kan men ook de gekozen dekverf tot 20% met wit bijmengen om de dekking van de verf te verbeteren. Op deze wijze krijgt men bij lichte kleuren meestal reeds met twee verflagen volledige dekking.

De contouren van figuren dun met potlood aanduiden en dan met het gebogen lionspenseel natrekken. Ter ondersteuning van de hand dient een rond stokje, dat in een blokje schuimrubber is gestoken.
Om latexverven of in het algemeen doffe verven op muurvlakken of spaanplaat hoogglans te geven, lakt men de oppervlakken over met kleurloze lak. Let op!: bij dergelijke wanden heeft men vrij snel last van condenswater.

Als u behang met een structuur of een relief wilt overschilderen met een glanzende verf, kunt u het beste een moderne acrylverf nemen. Deze vormt een dunne verflaag, die voorkomt dat de structuur dichtgesmeerd wordt.

STAP VOOR STAP VERVEN:

https://www.youtube.com/watch?v=J7jzfbFPxxw