Vet en olievlekken verwijderen

Vet en olievlekken in papier. Als men onder en op de vlek in het pa pier verpulverd leem legt en daarop vloeipapier en men strijkt hierover met een goed heet strijkijzer dan zal de vlek verdwijnen.

Als men magnesia-poeder iets vochtig maakt met benzine en dat op de vlek legt zal deze ook verdwijnen.

Nieuwe vlekken snel, oudere na een paar behandelingen. Als vette speelkaarten hard en gevernist zijn kunnen ze worden afgenomen met een sponsje dat bevochtigd is met een mengsel van half geest van salmiak en half water.
Uit zijde (bijvoorbeeld voering) kan men olieen vetvlekken verwijderen door ze in te wrijven met puimsteenpoeder en dit later weg te borstelen. Daarna met een met wasbenzine of geest van salmiak bevochtigde doek nawrijven.

Een vlek kan men ook bestrooien met speksteenpoeder waarop men een vloeiblad legt, waarover men met een warm strijkijzer gaat. Een ander oud middel is de zijde een dag en een nacht te laten weken in een oplossing van 1 dessertlepel wijnsteenzuur op 1 liter zacht water. Eventueel na het spoelen de behandeling herhalen als de vlekken niet verdwenen zijn.

Een uitstekend anti-vlekkenmiddel is een mengsel van 50 gram honing, 50 gram kleurloze zeep en ruim een liter brandewijn. De vlekken inwrijven met een zachte borstel en vervolgens de stof spoelen met lauw water en aan de keerzijde strijken. Een middel om vetvlekken uit zwarte zijde te halen is meerschuimpoeder erop te strooien en dit een nacht te laten intrekken. De volgende dag de poeder wegborstelen. Gele vlekken in zwarte zijde kan men ook verwijderen door de stof af te wrijven met geest van salmiak en vervolgens de zijde met een natte spons te spoelen. Strijken zie hierboven.

Vetvlekken hale men uit fluweel door met een met terpentijn bevochtigd flanellen lapje zacht over de stof te wrijven.

Vooral voor vlekken in suède geldt dat de vlekverwekkende substantie, van welke aard die ook is, onmiddellijk verwijderd wordt. Blijft er een vetvlek achter dan kan die met een ruige doek, bevochtigd met tetra, trichlooraethyleen (kortweg: tri) of wasbenzine woruen aangepakt. Goed droogwrijven, indien mogelijk in de laatste fase met een schone zeemlederen lap of witte badstof. Het droogwrijven zal kringen voorkomen. Nabewerken met een suédeborsteltje, har~ de, ruwe vlakgom of een suèdeblokje.
Vetvlekken kunnen ook eerst met havermout, bakmeel of paneermeel zoveel mogelijk worden verwijderd.