Vetvlekken verwijderen tips

Of het nu gaat om verse of opgedroogde vetvlekken – we zijn terughoudend in het gebruik van chemische reinigingsmiddelen zoals benzine en dergelijke. Het is veel goedkoper om handige huismiddeltjes te gebruiken. Bovendien zijn deze gezonder en milieuvriendelijker.

Vetvlekken uit kleding verwijderen

Vloeibare zeep: we kunnen verse vetspatten op kleding verwijderen met warm water en vloeibare zeep – vooral olievlekken. Of we behandelen ze selectief of laten ze er helemaal in weken. Het textiel moet dan zoals gewoonlijk worden gewassen. Als alternatief helpt wasmiddel, vloeibaar wasmiddel of galzeep (het laatste ook vooral voor wol).
Aardappelmeel: Een handig huismiddeltje om van de vetvlek af te komen is aardappelmeel (helpt ook bij het verwijderen van bloedvlekken). Doe de bloem op de vlek zodat het vet kan worden opgenomen. Borstel gewoon het hele ding uit. Trouwens, droge shampoo, babypoeder en maïzena zijn even goede vetverwijderaars (vooral voor olievlekken).
Vloeipapier: het verwijderen van vlekken uit een kledingstuk werkt ook met vloeipapier, dat op de nieuwe vlek wordt geplaatst en vervolgens wordt gestreken. Het papier absorbeert het vet.
Alcohol: gedroogde vlekken kunnen worden verwijderd met pure alcohol (inclusief leer en suede). Druppel de alcohol op een katoenen doek en werk er voorzichtig mee op de vetvlek. Deze vlekverwijdering werkt zelfs met gevoelige stoffen zoals zijde.

Vetvlekken van bekleding, bank en tapijt verwijderen

Aardappelmeel: Net als bij kleding moet het meel op de vlek worden aangebracht. Laat het in werking treden en afborstelen.
Vloeibare zeep / schoonmaakmiddel: Bevochtig de vetvlek met warm water en breng vloeibare zeep of schoonmaakmiddel aan. Wrijf de vlek voorzichtig met een doek.

Vetvlekken van de muur of het behang verwijderen

Bakpoeder: meng warm water met bakpoeder en breng aan op de muurvlek. Laten drogen en vervolgens stofzuigen.
Maïzena: een vlek op de muur kan ook worden verwijderd met een pasta van water en maïzena.
Vloeipapier: vetvlekken kunnen van vloeipapier op zowel de muur als het behang worden verwijderd. Het strijkijzer wordt hier opnieuw gebruikt.

Vetvlekken verwijderen van tegels

Azijnessentie: Azijn is een alleskunner en ook een hit bij het verwijderen van rode wijnvlekken. Een oplossing van warm water en azijnessentie (verhouding 2: 1) doet wonderen. Was vervolgens de hele zaak met schoon water.
Zwaar wasmiddel: verse tegelvlekken kunnen worden verwijderd met warm water en zwaar wasmiddel. Was de tegels eenvoudig met deze oplossing. Over het algemeen zijn er een aantal dingen waarmee u rekening moet houden bij het reinigen van tegels. U kunt hier meer over vinden: Tegels reinigen