Aardbeienvlekken en Advocaatvlekken verwijderen

Aardbeienvlekken. Eerst het vruchtvlees grondig verwijderen. Daarna met lauw water de vlek behandelen, eventueel met een zeepsopje. Kwetsbare en geverfde stoffen kunnen worden behandeld met pure alcohol. Na de behandeling de stof goed spoelen (of uitwassen). Indien nodig (en mogelijk, gezien de aard en de kleur van de stof) nableken met waterstofperoxyde 3% of citroenzuurkristallen).

Advocaatvlekken. Schraap met een bot mes of een lepeltje de substantie van de stof. Dep dan met verdunde ammonia de vlek door dunne stof heen. Een verse advocaatvlek op wollen stof kan voorzichtig met wat alcohol of benzine op een badstoffendoekje worden weggewassen.

Anilinevlekken kunnen verwijderd worden met pure alcohol 40% of blanke spiritus. Nableken met waterstofperoxyde of oxaalzuur zal vaak nodig blijken.

Arabische gom kan verwijderd worden met warm water waarin wat ammonia.

Asfalt-, hars-, teeren vernisvlekken kunnen best zonder chemische middelen worden verwijderd.
Uit de oude doos komt het volgende middel, dat tevens misschien een oplossing zou kunnen zijn voor het verwijderen van de grootste vetvlek in

Europa: de boterberg. Smeer een oude vlek dik in met ongezouten boter. Na 12 uur de boter met een lepel of een bot mes wegschrapen en daarna met terpentine, alcohol of wasbenzine wegwassen. Leg aan de andere kant van de vlek een dikke laag absorberend keukenpapier om het vuil op te vangen. Ook hier kan absorberend. papier en een warme strijkbout veel of alles van de vlek en het vet weghalen. De plekken steeds opnieuw met de terpentine in wrijven en op schoon papier strijken.

Men kan ook de vlek achtereenvolgens met terpentijn, wasbenzine, tri of spiritus behandelen en tenslotte met een vet sopje wassen. Hars uit wollen kleding verdrijft men met spiritus op badstof of flanel. Hars kan men uit fluweel verwijderen door een met citroenolie doordrenkte pluk watten zolang op de plek te laten liggen tot de vlek verdwenen is.
Ook zachtjes wrijven met terpentijn met de draad van de stof mee, kan hars doen verdwijnen. Probeer het eerst deppend.

Balpuntvlekken zijn gemakkelijk te verwijderen met een sopje. Of met spiritus of ammonia. Oude vlekken eerst enkele uren laten weken voordat men ze wegwast en spoelt.