Beitsvlekken Deze vlekken kunnen met water met ammonia of terpentine op een linnen doekje weggewreven worden. Zonodig nableken met waterstofperoxyde of een oplossing van citroenzuurkristallen.
Bessenvlekken kunnen als ze vers zijn met heet water weggespoeld worden. Is het al te laat dan kan men een vet zeepsopje maken waaraan wat soda wordt toegevoegd om het water zacht te maken. Is de vlek na de was nog niet weg, dan kan men alcohol toepassen of ammonia, gevolgd door waterstofperoxyde 3%. Ook oxaalzuur is een doeltreffend middel.
In de oude tijd bestreed men bosbessenvlekken door ze boven dampende zwavel te houden.
Biervlekken. Bier, dat direct na het morsen met absorberend papier e.d. is opgenomen, zal geen vlekproblemen opleveren. Als het bier I blijft zitten en opdroogt zal er aan de vlek iets gedaan moeten worden. Oud middel: bestrijden met een aftreksel (afgekoeld) van thee van tamarinde. Of met een oplossing van gelijke delen wijngeest en water.
Maar in veel gevallen zal een warm zeepsopje en soms zelfs uitsluitend wat warm water al voldoende zijn.
Bietensapvlekken. Eerst het bietevlees verwijderen, daarna uitspoelen met lauw water of een lauw sopje, vervolgens de plekken met ammonia 10% deppen en eventueel bleken met waterstofperoxyde 3% of oxaalzuur 10%.
Bloedvlekken. Het bloed bij voorkeur onmiddellijk met absorberend papier opnemen. Daarna met lauw water of een sopje wegwassen. Lukt dit niet (bij verse vlekken lukt dit vrijwel altijd) dan de stof, als die er zich toe leent, wat bleken met waterstofperoxyde of oxaalzuur 10%.
Bloedvlekken op kleding kan men verwijderen door het betrokken kledingstuk eerst te weken in een soda of zoutoplossing. Met een dergelijke oplossing kan men ook bloedvlekken op hardhout, bamboe of riet behandelen.
Na de behandeling zal er soms een bleekmiddel aan te pas moeten komen, bijvoorbeeld waterstofperoxyde 3% of een oplossing van citroenzuurkristallen. In vroegere tijden behandelde men bloedvlekken op een houten vloer met een mengsel van 1 deel zwavelzuur en 24 delen water.