Groentevlekken en Inktvlekken verwijderen

Groentevlekken verwijderen: Schraap het voedsel weg met een bot mes. Haal dan de vlek weg met een sopje of door te betten met alcohol, tri, jenever e.d. Eventueel bleken.

Hondepoepvlekken verwijderen: Eerst de ontlasting -al dan niet gedroogd weghalen. Daarna de vlek met een lauw sopje behandelen. Eventuele kwalijke geuren die daarna nog uit de stof opstijgen kan men bestrijden met een der vele middelen middelen bij de drogist.
Chloramine, 2 gram op een liter water is een geschikt anti-geurmiddel. Ontsmetten kan met bijv. een Dettol-oplossing.

Inktvlekken verwijderen: kan men uit linnen of katoen verwijderen met ongezouten kookwater van witte bonen.

Indien de vlekken vers zijn is bedruppelen met citroensap soms al voldoende. Daarna spoelen, eventueel met waterstofperoxyde 3% nawrijven. Dit middel niet aanwenden op gekleurde stoffen.

De vlek weken met karnemelk geeft vaak goede resultaten. Afhankelijk van de stof (probeer de vloeistof even op de onzichtbare zoom) kan men de vlek wegdeppen met azijn of een warm sopje. Daarna goed uitspoelen.

Als u jenever in huis hebt, kunt u inktvlekken hiermee deppen. Het ligt voor de hand dat men ook met alcohol of spiritus de vlekken kan aanpakken.

Stoffen die gebleekt kunnen worden, kan men nabehandelen (indien nodig) met waterstofperoxyde 3% of citroenzuur 10%. Inktvlekken in wollen stoffen of bont goed kan men het best eerst inwrijven met glycerine om ze na enige tijd uit de stof te wassen met een lauw, vet zeepsopje. Vervolgens goed uitspoelen en laten drogen. Witte wol kan men het beste behandelen met citroenzuur 10%, oxaalzuur, eventueel met een oplossing van zuringzout nabehandelen en direct in royaal water spoelen.
Een heel oud huismiddel is de inktvlekken te deppen met watten in melk gedoopt en daarna naspoelen. Tapijten en tafelkleden (van velours d’Utrecht) werden vroeger zó behandeld: de vlekken werden met water natgemaakt, vervolgens werd er vloeipapier opgedrukt. Dit papier werd natgemaakt met citroenzuur. Hierop ging vloeipapier en het geheel werd krachtig aangedrukt, daarna met een sopje schoongedept en tenslotte met veel water gespoeld.