Stempelinkt, jamvlekken, Kersenvlekken, Koffievlekken verwijderen

Stempelinkt verwijderen: inwrijven met aceton of tri en spoelen met water met ammonia.

Inkt in schoolbanken (dus hout): met kurk, water en sigarenas.

jamvlekken verwijderen: wassen in warm water of sopje. De vlek deppen met alcohol is ook goed.

jodiumvlekken verwijderen: vooral oude jodiumvlekken, kunnen zeer hardnekkig zijn. Snel behandelen met kokend water of met ammonia 5% of kaliumpermangaan is dus aan te bevelen.

Kaarsvet verwijderen: op stoffen strijkt men goeddeels weg met een warme strijkbout en sterk absorberend papier, bijvoorbeeld vloeipapier en keukenpapier. Nabehandelen met terpentine, alcohol, tri of spiritus.

Kauwgomvlekken verwijderen: op textiel laten zich lastig verwijderen. Indien de omstandigheden ervoor geschikt zijn, laat de kauwgom dan hard worden en krab de materie bij gedeelten weg. Het restant kan worden weggewreven met aceton. In sommige gevallen -bij harde materialen -is wasbenzine ook met succes toe te passen. Alcohol, bijv. jenever, kan zelfs een vers kauwgom restant op stoffen doen verdwijnen.

Kalkvlekken verwijderen in stoffen zijn eenvoudig te bestrijden met een in blanke azijn gedekte doek.

Uit wol haalt men deze vlekken met een oplossing van 1 deel aluin op 10 delen water. Een met deze vloeistof doordrenkte doek legge men op de plekken en houde er gedurende enkele minuten een warme (niet te hete) strijkbout op.

Kersenvlekken verwijderen: kunnen met een zeepsopje verwijderd worden. Ook een tiental uren weken in karnemelk is doeltreffend.

Koffievlekken verwijderen: kunnen, als ze vers zijn, snel met warm water, eventueel met wat zeep vermengd, verdwijnen. Vroeger werden dit soort vlekken vaak ingesmeerd met glycerine en nabehandeld met een oplossing van ammonia.