Vlooienbestrijding: veilige oplossingen

 

Van vlooienbanden tot sprays en oplossingen: jaar na jaar spenderen mensen honderden euro aan vlo en vergiftigen zichzelf en hun dieren per ongeluk. Er zijn veiligere en groenere manieren om je harige metgezel en jezelf tegen deze insecten te beschermen.

Waarom zijn de meeste producten op de markt zo gevaarlijk?

Het meest populaire type vlooienbestrijding op de markt is de verscheidenheid aan “wonderproducten”, zoals die van Frontline® en Advantage ™. Werkzame bestanddelen van deze middelen omvatten chemicaliën zoals imidacloprid, fipronil, permethrine, methopreen en pyroproxifen. Al deze stoffen hebben bij dieren in experimentele laboratoria ernstige gezondheidsproblemen veroorzaakt. Zelfs enkele inactieve ingrediënten kunnen dodelijk zijn voor uw vriend. Andere vormen van vlooienbestrijding, zoals poeders, halsbanden en chemische spuitnevels, kunnen ook gevaarlijk zijn.

Talrijke folders waarschuwen ervoor om de stoffen op uw huid niet te laten aanraken, uw handen na gebruik te wassen en het product uit de buurt van kinderen te houden  en toch wordt het op de huid van uw huisdier aangebracht. De onmiddellijke gevolgen van een overdosis pesticiden kunnen overgeven, diarree, tremoren, krampen en ademhalingsproblemen veroorzaken. Als uw hond of kat een van deze symptomen heeft na het aanbrengen van een product, was het product dan onmiddellijk en raadpleeg een dierenarts.

De belangrijkste stap bij het voorkomen van vlooien is om uw hond of kat gezond te houden. De huid is een belangrijke indicator voor de algemene gezondheid van het dier en een belangrijke factor bij vlooienbeheersing. De sleutel tot een goede gezondheid zit in het dieet. Lees alle ingrediënten van de voedsel zorgvuldig door. Vaak bestaat het voedsel dat je in de supermarkt vindt uit resten van dieren die niet geschikt zijn voor mensen.