Voorbereiding van het huwelijksfeest

Een voorgenomen huwelijk wordt in principe vier weken voor de huwelijksdatum aangekondigd door de ouders of door het bruidspaar zelf. Op de kaart komen behalve naam en adres van het toekomstige paar gegevens over de huwelijksvoltrekking, de eventuele kerkelijke inzegening, receptie, toekomstig adres enz. Uitnodigingen voor het huwelijksdiner of de bruiloft worden meestal apart verstuurd. Kleding
Natuurlijk is iedereen vrij in de keuze van feestkleding voor een huwelijk. Als het informeel toegaat, is voor de bruidegom een (eventueel donker) kostuum met bloem in het knoopsgat en voor de bruid een korte, geklede japon of pakje met corsage en boeket al feestelijk genoeg. Het kan ook sjieker: de bruidegom in jacquet met bloem en de bruid in een kort toilet met corsage en boeket.

Bij een klassieke bruiloft gaat de bruid (met of zonder sluier) in het lang en in het wit. De bruidegom gaat in jacquet met grijs vest, grijze handschoenen, grijze das, hoge hoed, donkere sokken en witte pochette. De bruiloftsgasten dienen zich aan te passen; de dames verschijnen dus eveneens in het lang.

De bruidegom zorgt in alle gevallen voor het bruidsboeket, dat moet zijn afgestemd op het toilet en de smaak van de bruid.

Receptie
Het bruidspaar, geflankeerd door de wederzijdse ouders, neemt staande de felicitaties in ontvangst.

Bedanken
Bedanken voor cadeaus, bloemen en andere felicitaties moet als het even kan in een persoonlijk briefje achteraf gebeuren. Dat mag tot zo’n zes à acht weken na het feest. Zorg dat tijdens de receptie iemand aanwezig is die noteert van wie de cadeaus afkomstig zijn.