Voorkom ongelukken in natte ruimten

Uitglijden en vallen in de badkamer kan voorkomen worden door rubber matjes in bad, douchebak en vloer te leggen. Anti-sliptegels zijn ruwer en dus veiliger dan gewone tegels. Zorg verder voor handgrepen bij het bad, de douche en -voor bejaarden en invaliden -bij de wc. Bevestig de grepen stevig aan de muur met schroeven en pluggen

Het kan handig zijn als het bad of de douche waterdicht van de verdere ruimte is af te sluiten. Behalve plastic douchegordijnen bestaan er voor dit doel speciale wanden van onbreekbaar glas.

In gezinnen met jonge kinderen is het gevaarlijk medicijnen in het badkamerkastje te bewaren; veel medicijnen zijn trouwens ook niet tegen de hoge vochtigheidsgraad van de badkamer bestand. Bewaar medicijnen liever op een hoge plaats, buiten de badkamer. Berg schoonmaakmiddelen eveneens buiten kinderbereik op.

Brandwonden voorkomen

Het warme water uit een ouderwetse kraan wordt soms onverhoeds heet, als een andere kraan in huis open gaat. Installeer in zo’n geval een! mengkraan met een ingebouwde thermostaat.

Oppassen met elektriciteit

Zorg voor goed licht, dat aanen uitgaat via een waterdichte trekschakelaar. Water geleidt elektriciteit. Pas daarom in de badkamer geen gewone schakelaars en stopcontacten toe. Laat hooguit een scheer-stopcontact installeren. Sluit hier geen straalkachel of radio op aan; er ontstaat een levensgevaarlijke situatie als u die per ongeluk met natte handen aanraakt. Haal om dezelfde reden geen apparatuur met behulp van een verlengsnoer naar de badkamer. Gebruik er hooguit geluidsapparatuur die op batterijen werkt, en roep de hulp in van een installateur als er een warmtebron of iets dergelijks nodig is. Zorg ervoor dat de badkamer is geaard

Badkamersloten

Veiligheid is belangrijker dan privacy; de badkamerdeur moet ook aan de buitenkant zijn te openen.