Voorkomen en behandelen van allergie

Allergie is een ongewenste afweerreactie van het lichaam en vormt een onderdeel van een op zich biologisch uiterst zinvol verdedigingsmechanisme tegen binnendringende microorganismen. Bij veel mensen treedt dit mechanisme alleen in werking tegen stoffen die normaal geen reactie oproepen, maar bij een allergiepatiënt wel. Stoffen die een allergische reactie veroorzaken noemt men antigenen en allergenen. Hieronder vallen medicijnen, stuifmeel, dierenhaar , afscheidingsprodukten van de huisstofmijt en verschillende voedingsmiddelen. Als antigenen het orgaan zijn binnengedrongen verbinden zij zich chemisch met de antilichamen. Afhankelijk van het soort allergie ontstaat dan de daarbij behorende reactie.

Om zo weinig mogelijk last te hebben van allergie kan men een aantal voorzorgsmaatregelen nemen.

Doen

Noteer alles waarvoor u allergisch zou kunnen zijn. Wanneer en waar treden welke reacties op? Een plastic hoes om het matras vangt huidschilfers op waarmee huismijten zich voeden. Verschoon het beddegoed dagelijks en zuig regelmatig, zowel het bed als de verschillende kamers.

Laten

Staat de allergie eenmaal vast, ontwijk dan alles waardoor de reacties op kunnen treden. Houd geen huisdieren waarvoor u allergisch blijkt te zijn. Krijgt u van antibiotica uitslag onderbreek de kuur dan nooit zonder overleg met de huisarts.