Vragen en antwoorden over het Coronavirus (COVIS-19)

Hoe verspreidt het coronavirus zich en hoe kun je jezelf beschermen?

Het coronavirus – bekend als COVID-19 – verspreidt zich van persoon tot persoon in de buurt, vergelijkbaar met andere aandoeningen van de luchtwegen, zoals griep.
Druppels lichaamsvloeistoffen – zoals speeksel of slijm – van een geïnfecteerde persoon worden door hoesten of niezen in de lucht of op oppervlakken verspreid.
Deze druppels kunnen in direct contact komen met andere mensen of degenen die ze oppakken infecteren door geïnfecteerde oppervlakken en vervolgens hun gezicht aan te raken.
Volgens wetenschappers kunnen hoesten en niezen enkele meters reizen en tot 10 minuten in de lucht blijven hangen.

Het is nog niet bekend hoe lang het virus buiten een host kan overleven, maar bij andere virussen varieert het van enkele uren tot maanden.

Overdracht is met name van belang bij vervoer, waar druppeltjes die het coronavirus bevatten, tussen passagiers of via oppervlakken zoals vliegtuigstoelen en armleuningen zouden kunnen passeren.

De incubatietijd van het coronavirus, de tijd voordat de symptomen optreden, is tussen de één en veertien dagen.

Kunnen mensen immuun zijn voor het nieuwe coronavirus?

Virussen die zich snel verspreiden, hebben doorgaans een lager sterftecijfer en vice versa.

Aangezien het virus een geheel nieuwe stam is, wordt aangenomen dat er bij niemand een immuniteit bestaat die het tegenkomt.

Een zekere mate van immuniteit zal zich natuurlijk in de loop van de tijd ontwikkelen, maar dit betekent dat mensen met een aangetast immuunsysteem, zoals ouderen of zieken, het grootste risico lopen ernstig ziek te worden of te sterven aan het coronavirus.

Hoewel het totale aantal sterfgevallen nu hoger is dan het aantal sterfgevallen tijdens de uitbraak van ernstig acuut ademhalingssyndroom (SARS) in 2002-2003, is het huidige sterftecijfer veel lager dan dat van SARS.

Het sterftecijfer van het coronavirus bedraagt ​​2,4 procent, terwijl SARS 9,6 procent van de geïnfecteerden heeft gedood.

Hoe kunnen mensen zichzelf beschermen? Zijn gezichtsmaskers nuttig?

In termen van zelfbescherming en het bevatten van het virus zijn experts het erover eens dat het belangrijk is om uw handen regelmatig en grondig te wassen met zeep; bedek je gezicht met een tissue of je elleboog als je hoest of niest; bezoek een arts als u symptomen heeft; en vermijd direct contact met levende dieren in de getroffen gebieden.

Hoewel gezichtsmaskers populair zijn, twijfelen wetenschappers aan hun effectiviteit tegen virussen in de lucht.

Maskers kunnen u en anderen enige bescherming bieden, maar omdat ze los zitten en gemaakt van doorlatend materiaal, kunnen er nog steeds druppeltjes doorheen.

Veel landen hebben mensen die terugreizen vanuit China, Italie, Spanje en meerdere landen  geadviseerd om ten minste twee weken in quarantaine te gaan.

World Health Organisation