Waar is Akropolis?

De Akropolis is een plaats in Athene, de hoofdstad van Griekenland. Er zijn enkele gebouwen uit de oudheid. Een voorbeeld is de Parthenon- tempel: met zijn hoge kolommen is deze van verre zichtbaar. De Akropolis is een herkenningspunt van de stad, maar ook voor heel Griekenland. Omdat de oude Grieken zo belangrijk waren, is het ook een mijlpaal voor de cultuur van Europa.

Eigenlijk is een Akropolis een bovenstad of een kasteelheuvel. Dit betekent een fort op een berg of heuvel. Veel steden in het oude Griekenland of elders hadden dergelijke forten. Als je door vijanden werd aangevallen, zou je je daar kunnen terugtrekken en jezelf verdedigen. Maar de meeste mensen denken aan de Akropolis van de Akropolis van Athene omdat het de belangrijkste Griekse stad is.

Al in het stenen tijdperk leefden daar mensen. De oude Grieken, ongeveer 2500 jaar geleden, veranderden het fort in een plaats voor tempels. Met geweldige gebouwen wilden de Atheners laten zien hoe krachtig ze waren.

Onder het bewind van Pericles werd de plaats volledig herbouwd. Zo ziet de Akropolis er vandaag uit. Maar dat was niet altijd het geval: in de loop der eeuwen zijn er veel gebouwen aan toegevoegd. Buitenlandse machthebbers hebben dit vaak bedoeld. Maar in de 19e eeuw wilden de Grieken trots op hun eigen geschiedenis kijken en veel dingen hebben verwijderd. Voor archeologie , de wetenschap van oude dingen, dat is jammer.

De Akropolis staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO en trekt tegenwoordig veel toeristen. Het ligt op een berg, ongeveer 150 meter hoog. Daarom kun je ze van ver zien, ook al zijn ze in het midden van Athene.