Waar is De Egeïsche zee?

De Egeïsche zee maakt deel uit van de Middellandse Zee . Het wordt ook Egeïsch genoemd. In het westen van de Egeïsche Zee ligt Griekenland en in het oosten ligt Turkije. In de Egeïsche Zee zijn er veel eilanden , die bijna allemaal bij Griekenland horen: de grootste daarvan is Kreta in het zuiden.

Dit oceaangedeelte kan zijn naam ontlenen aan Aigai, een oude Griekse stad. Een andere verklaring: de naam kan afkomstig zijn van een koningin van de Amazones, Aegea, of van een koning genaamd Aigeus.

De Egeïsche Zee is tegenwoordig erg populair bij toeristen . Velen gebruiken de veerboten om van eiland naar eiland te springen. Vanaf de Egeïsche Zee kunt u ook de boot nemen naar de Dardanellen. Deze zeestraat behoort tot Turkije en leidt naar de Zwarte Zee.

Rond de Egeïsche Zee kwam de Minoïsche beschaving. Zelfs het oude Griekenland ontwikkelde zich hier, al meer dan 3000 jaar geleden. Aan de oostkust lag een stad die misschien de beroemde Troje was. Later behoorde de Egeïsche Zee tot Byzantium en vervolgens tot het Ottomaanse Rijk.

Na de nederlaag van de Ottomanen in de Eerste Wereldoorlog werden veel Grieken uit Turkije verdreven. Sindsdien wonen Turken aan de oostkust van de Egeïsche Zee. Het kwam altijd terug op een geschil tussen Griekenland en Turkije. Het gaat erom hoe ver in zee Turkije mag regeren en of Griekenland op bepaalde eilanden soldaten mag hebben.