Waardevolle stenen

Sommige mineraalkristallen zijn moeilijk te vinden. Dit worden edelstenen genoemd. Ze zijn erg waardevol. De meest kostbare edelstenen zijn diamanten, smaragden, robijnen en saffieren. Edelstenen worden geslepen en gepolijst en zijft dan prachtige sieraden. Ze worden in ringen en andere juwelen gedragen.

Halfedelstenen
Andere edelstenen zijn gemakkelijker te vinden. Dat zijn halfedelstenen. Deze worden ook als juwelen geslepen en gepolijst. In het verlederi dacht men, dat sieraden toverkracht bezaten. Amethisten zijn wel de prachtigste stenen. Vroeger dacht men, dat de amethist een liefdesamulet was: Men meende ook, dat het een goed slaapmiddel was en ook nog eens dieven buiten de deur hield. Sommige stenen zouden speciaal geluk brengen aan mensen die in de verschillende maanden van het jaar geboren waren. Die stenen worden geboortestenen genoemd. Weet jij welke steen de jouwe is?

Het maken van juwelen
Sieraden zijn mooi als ze geslepen zijn. De mensen van het oude Babylon waren de eersten die stenen slepen. Ze werden tot gladde ovalen gevormd. Daarna slepen ze de stenen totdat ze glommen en fonkelden. Sommige juwelen zijn erg beroemd. Ze worden in musea bewaard. Een beroemd juweel heeft de vorm van een meerman. Zijn lichaam is van een grote parel gemaakt. Dit juweel is ook met diamanten en robijnen bezel.