Wanneer moet ik antibiotica nemen?

Een antibioticum is een medicijn dat werkt tegen pathogene bacteriën . De naam komt van de twee delen “anti”, “tegen” en “bios”, “leven”, vermoedelijk omdat bacteriën de kleinste wezens zijn . De meeste antibiotica worden antibiotica genoemd. Het eerste antibioticum heette penicilline en werd rond 1900 gewonnen uit schimmels.

Antibiotica helpen tegen ziekten die een arts voorheen niet kon helpen. Een voorbeeld is de tetanus , die gemakkelijk kan worden opgehaald als je een open wond hebt: bacteriën komen binnen samen met vuil en stof . Antibiotica helpen ook bij longontsteking of de pest , waarbij vele miljoenen mensen stierven in de middeleeuwen .

Hoe zijn antibiotica ontdekt?

Schimmel is eigenlijk meer een teken dat iets niet meer eetbaar is. Soms kan het zelfs gevaarlijk zijn als je beschimmeld voedsel eet. Waarschijnlijk is het echter al enige tijd bekend dat de schimmelzwam van het geslacht Penicillium helpt tegen wonden. Dat werd gemeld door Arabische bruidegoms, die de zadels van paarden in een donkere, vochtige ruimte bewaarden. Zo bevorderden ze dat zich schimmels vormden. Als het zadel over de rug van het paard wreef, zouden wonden sneller moeten genezen.

Alleen de Schot Alexander Fleming maakte penicilline bekend als het eerste antibioticum. Hij won het van schimmels en bestudeerde het effect op bacteriën. Hij was niet de eerste die dat besefte. Niettemin ontving hij de Nobelprijs voor 1944 voor zijn ontdekking. Er zijn nu veel nieuwe antibiotica afgeleid van penicilline of andere natuurlijke antibiotica.

Helpt een antibioticum ook tegen verkoudheid?

Ziekten komen meestal van bacteriën en virussen. Bacteriën zijn de kleinste organismen, waarvan sommige pathogenen zijn. Als ze in het lichaam komen , kunnen ze zich daar vermenigvuldigen. Mensen hebben meestal problemen vanwege de gifstoffen die deze bacteriën afgeven.

Virussen zijn geen levende wezens, maar ook zij kunnen zich vermenigvuldigen met behulp van het lichaam dat ze binnenvallen. Ze zorgen ervoor dat de lichaamscellen meer virussen produceren. Dit vernietigt cellen in ons lichaam totdat het lichaam zichzelf verdedigt tegen de indringers.

Verkoudheid wordt veroorzaakt door het zogenaamde rhinovirus. Het is een van de kleinste soorten virussen die er zijn. Maar omdat virussen niet leven, werken de antibiotica niet voor hen. Overigens is de loopneus een poging van het lichaam om zich te ontdoen van de verkoudheidsvirussen. Influenza is geenszins een verkoudheid, maar wordt ook veroorzaakt door virussen. Maar er zijn andere virussen die griepvirussen worden genoemd.

Het kan echter gebeuren dat het lichaam van een persoon zo verzwakt is dat hij longontsteking heeft vanwege een verkoudheid met een verkoudheid en een hoest, of vanwege een griep . Bacteriën zijn daar verantwoordelijk voor en daarom krijg je altijd een antibioticum in geval van longontsteking.

Waarom neem je niet gewoon een antibioticum als je ziek bent?

Antibiotica zijn belangrijke medicijnen. Veel mensen denken daarom dat ze helpen bij alle ziekten. Maar dat is niet het geval, zoals al met de kou is uitgelegd. Antibiotica worden niet alleen bij mensen gebruikt, maar ook bij dieren . Dieren die tot vlees moeten worden verwerkt, moeten gezond zijn . Daarom krijgen ze vaak antibiotica zodat ze niet ziek worden.

Deze vele antibiotica zorgen ervoor dat sommige bacteriën wennen aan hun giftige stof en het stoort ze niet meer. Er wordt dan gezegd dat de bacteriën “resistent” zijn tegen het antibioticum. Dit betekent dat het antibioticum niet langer kan helpen tegen deze bacteriën. Overigens kan dit ook gebeuren als de arts u een antibioticum heeft gegeven en het niet lang genoeg inneemt zodat alle bacteriën in het lichaam zijn gedood. Dat is de reden waarom veel artsen en wetenschappers zeggen dat je alleen antibiotica moet nemen als ze echt nodig zijn. Daarna moeten ze worden ingenomen totdat de ziekte volledig is verslagen.