Wat doet Europese Centrale Bank?

De Europese Centrale Bank, kortweg ECB, is een grote en belangrijke bank voor de Europese Unie. Het is een vereniging van de nationale banken van alle landen, waarbij men met de euro betaalt. Nationale banken hebben vooral de banken van een land als klant.

De ECB is in 1998 opgericht door de Europese Unie. Op dat moment vonden de politici in de EU: we hebben een bank nodig die de geldhandel in Europa centraal controleert en beheert.

De belangrijkste taak van de ECB is ervoor te zorgen dat de euro het goed doet. Bovenal mag deze valuta niet te veel waarde verliezen. De ECB moet er ook voor zorgen dat alles zo eerlijk mogelijk is. Banken zouden bijvoorbeeld eerlijke rente op leningen moeten eisen. Leningen zijn geleend geld.

De ECB leent ook geld aan gewone banken in EU-landen. Door dit te doen, beheert het de geldstroom in Europa . De ECB heeft valutareserves. Dit zijn euro’s die ze bewaart voor slechte economische tijden . Momenteel is dit bijna 40 miljard euro.

De ECB heeft ook een baas, de president van de ECB. Op dit moment is dit de Italiaanse Mario Draghi. Sinds 2015 heeft de ECB haar hoofdgebouw in een nieuw hoogbouwgebouw in het centrum van Frankfurt am Main.