Wat doet UNESCO?

UNESCO is een agentschap van de Verenigde Naties. Het wil onderwijs, wetenschap en cultuur bevorderen. De naam is een Engelse afkorting. In de afzonderlijke landen van de wereld zijn er groepen die UNESCO ondersteunen.

Er is UNESCO sinds 1945. De Verenigde Naties wilden oorlogen voorkomen. Ze zeiden: Daarom moet je ervoor zorgen dat mensen over de hele wereld het gevoel hebben dat ze bij elkaar horen. Gevoel heeft te maken met hoe je over de wereld denkt en wat je denkt dat goed of fout is.

UNESCO wil onderwijs voor alle mensen in de wereld, zelfs in arme landen of na een oorlog of een groot ongeluk. Het helpt om iets te verkennen, niet alleen het onderwijs zelf.

UNESCO staat zeker bekend om zijn werelderfgoed. Van sommige oude gebouwen en speciale landschappen zegt UNESCO dat ze behoren tot het erfgoed van de hele wereld. Deze gebouwen moeten goed worden behandeld, zodat mensen er in de toekomst nog steeds iets van hebben.

Ondertussen is er ook werelderfgoed dat je niet kunt aanraken. Bijvoorbeeld tango, een dans uit Argentinië en Uruguay, valkerij en het nieuwe jaar in Pakistan en andere landen.